Mai mulți muncitori sezonieri români au relatat că au fost umiliți la fermele agricole din Germania, iar câștigurile la care sperau în momentul în care au decis să plece din țară au fost doar un vis. Acum, mulți dintre ei vor să se întoarcă acasă, dezamăgiți și cu bununarele goale.
Printre cei care au constatat că au muncit pe brânci degeaba se numără și Ancuța, a cărei poveste a ajuns la o televiziune germană. Tânăra de doar 21 de ani și-a lăsat fetița de cinci luni acasă, în România, în grija bunicii, cu speranța de a obține banii necesari pentru a-și întreține toată familia.
Motivată de salariul minim de 9,35 de euro din Germania, comparativ cu 2,81 euro, cât este în România, Ancuța a ales calea străinătății și s-a angajat la o fermă de căpşuni şi sparanghel din Saxonia Inferioară.
Deşi sezonul recoltelor nu s-a terminat încă, Ancuţa, dar și mulți alți români, vor deja să plece acasă: „Nu mă voi mai întoarce niciodată aici!”, le-a spus Ancuța jurnaliştilor germani.
După o lună de muncă asiduă, Ancuța nu a primit nici măcar contractul de muncă, iar despre bani nici nu poate fi vorba.
Centre de consiliere pentru muncitorii români care nu vorbesc limba germană
Sindicaliștii care au mers în control la fermierul german, l-au speriat, astfel că acesta a decis să îi plătească pe români.
Fermierii găsesc o mulţime de motive pentru a nu-şi plăti angajaţii şi profită din plin de faptul că cei mai mulţi dintre muncitorii est-europeni care vin să lucreze în Germania nu cunosc limba şi nu sunt la curent cu legislaţia muncii.
De aceea, au fost înființate centre de consiliere din care fac parte și români, pentru a-i ajuta pe aceștia să-și cunoască drepturile. Colaboratorii acestor centre merge la ferme pentru a-i consilia pe muncitorii din estul Europei.
„Destul de des oamenii nu ştiu pe cine să contacteze şi apoi acceptă mai puţin decât salariul minim pentru că nu vorbesc limba germană şi nu îşi cunosc drepturile”, explică Oskar Brabanski, un consilier polonez care merge în controale cu românul Marius Hanganu, pe câmpurile agricole din regiunea Bavaria.
315 euro după o lună de muncă asiguă la fermă
Tânăra a rămas şocată atunci când a scos din plicul alb doar 315 euro - salariul pentru patru săptămâni de muncă. I s-a explicat că i s-au reţinut deja chiria pentru o cameră cu mai multe paturi, un avans pentru alimente şi un tarif forfetar pentru zbor.
Potrivit consilierilor, fermierii profită de români și le întocmesc contracte care sfidează legislația din Germania, în care avantajat este doar angajatorul, iar salariatul nu are niciun fel de drept. De altfel, mulți fermieri germani ignoră legea care prevede un salariu minim de bază, precum şi plata la oră - cei 9,35 de euro prevăzuţi de legea germană.