"Vreau toleranță zero pentru droguri. Propun un nou demers legislativ ce ne poate proteja față de acest flagel. Trei lucruri clare, ușor de pus în practică ce asigură simultan prevenție, educație și pedepse.
Concret, Programul Național Antidrog prevede trei lucruri clare, esențiale:
- Asigurarea educației pentru sănătate în toate instituțiile de învățământ și informarea părinților pentru a recunoaște simptomele consumului de droguri.
- Beneficiază (toți cei care au nevoie sau părinții care își doresc acest lucru pentru copiii lor) de centre integrate de suport (evaluare, testare, psihologi).
- Cei vinovați să plătească aspru:
a) Șoferii drogați să fie condamnați la ani grei de pușcărie cu executare (la fel ca la crimă cu premeditare) și nici să nu mai aibă dreptul vreodată la permis. Legea Ciuhodaru a fost depusă de mai multe ori în parlament.
b) Majorarea pedepselor cu închisoarea pentru traficanți, fără posibilitatea suspendării sau reducerii pedepsei. Mă pot doar întreba cum ar fi fost azi dacă legea pe care am inițiat-o în Parlamentul României și care prevedea ani grei de închisoare pentru toți cei care vând astfel de produse ar fi fost promulgată de președinte atunci când a fost votată de parlament.
Motivațiile acestui demers sunt clare:
- 8,6% din populația României a consumat cel puţin o dată droguri (! avem o problemă de sănătate publică ce se transformă încet dar sigur într-o problemă majoră de trafic și nu numai).
- Profilul consumatorului de droguri de sinteză s-a modificat:
a) Pe statistici parțiale 90% din consumatori au vârsta sub 30 de ani.
b) 1 din 5 cazuri se înregistrează la elevi (18,52% dintre consumatorii de etnobotanice) iar studenții reprezintă 7,41% din cazuri.
c) Pe statistici parțiale peste 50% sunt bărbați, 21 și 30 de ani, majoritatea (85%) din mediul urban.
d) S-a trecut de la consumul recreațional de sfârșit de săptămână la consum zilnic (cu egalizarea consumului de sâmbătă sau duminică cu cel de luni și miercuri) și la consumul diurn (între orele 0-18 ce reprezintă 75%) cu un maxim de 40,74% între orele 12 și 18.
e) În 90% din cazuri pacienții nu au consumat alcool, gravitatea clinică fiind doar rezultanta noilor droguri de sinteză și a asocierii diferitelor tipuri de droguri.
f) Creșterea prevalenței policonsumului duce la creșterea riscului de intoxicaţie acută, supradoză și deces.
- Schimbarea rutelor de trafic impun o abordare unitară și la nivel european.
- Măsurile legislative pe care le-am propus sunt ușor de pus în practică şi sunt extrem de eficiente. Măsurile de înăsprire a legislației rutiere au dus la scăderea cu 30-50% a numărului de evenimente rutiere soldate cu morţi şi răniţi în ţări precum Portugalia, Franța, Anglia, Luxemburg şi Olanda.
Rețineți:
1. Vreau toleranță zero pentru cei care ne ucid în trafic și măsuri unitare la nivel european.
2. Până când legea Ciuhodaru nu este adoptată, nimeni nu e în siguranță (nici măcar pe trecerea pietoni). Revoltător e faptul că un alt șofer drogat a ucis alți oameni. Dacă proiectul meu de lege (depus prima dată în 2009 în Parlamentul României) ar fi fost adoptat, multe vieți ar fi fost salvate dar timp de 14 ani nu le-a păsat și nu au făcut nimic.
Sper să susțineți și acest demers", a scris medicul şi europarlamentarul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.