Antena 3 CNN Actualitate Persoanele obeze ar putea face trei doze de vaccin contra COVID. Dr. Ţincu: Cantitatea de anticorpi e redusă la jumătate

Persoanele obeze ar putea face trei doze de vaccin contra COVID. Dr. Ţincu: Cantitatea de anticorpi e redusă la jumătate

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 14:57 02 Mar 2021 Modificat la 14:57 02 Mar 2021
o_1evpffft61io514ophsd17iu1nipb.jpg
Sursa foto: Antena 3

Este vorba, însă, despre persoanele obeze, în cazul cărora cele două doze de vaccin nu ar fi suficiente pebtru a produce cantitatea optimăde anticorpi.

Astfel, este probabil ca în cazul acestei categorii de persoane să fie necesar încă un rapel. Deocamdată, însă, nu se ştie sigur dacă este obligatorie încă o doză de ser.

Studiu: La persoanele obeze, cantitatea de anticorpi e redusă la jumătate

"Studiul de la Roma a analizat cantitatea de anticorpi pe care persoanele obeze o produc după a doua doză de vaccin și comparând-o cu persoanele normoponderale, s-a observat că există o cantitate mai mică de anticorpi, până la jumătate, o reducere a numărului de anticorpi, ceea ce a dat cercetătorilor ideea că e posibil să fie nevoie de încă o doză, de a treia doză de vaccin, care să asigure un nivel optim al anticorpilor. 

Concluziile studiului sunt încă preliminare. Mai este nevoie de studii suplimentare care să ateste faptul că o a treia doză de vaccin în cazul persoanelor obeze va fi suficientă și va produce acel răspuns imunitar pentru că este posibil să existe o particularitate a sistemului imunitar la persoanele supraponderale în raport cu Sars CoV-2 care să nu permită de exemplu obținerea unui nivel de anticorpi la fel ca la o persoană normoponderală. 

Dr. Ţincu: Mai e nevoie de studii suplimentare

Nu există încă studii care să ne indice când ar trebui făcută o a treia doză sau dacă această doză va fi neapărat eficientă. Trebuie să așteptăm ca studiile să fie publicate și după ce se stabilește un protocol pentru persoanele cu obezitate, atunci acest protocol va fi implementat. Cred că este nevoie de cel puțin încă câteva săptămâni pentru a putea avea și aceste date preliminare", a explicat medicul Radu Țincu, potrivit dcnews.ro.

Medicul care pune capăt conspiraţiilor despre vaccinul anti-COVID: "ARN mesager nu e o tehnică nouă"

Vaccinul împotriva COVID nu este deloc de neglijat. În plus, medicul a pus capăt şi zvonurilor care circulă, potrivit cărora tehnica este una nouă, iar serul ar fi astfel privit cu scepticism.

"Tehnica aceasta a ARN mesager nu este atât de nouă, a început a fi studiată prin anii 2000, avem deja peste două decenii în care oamenii de ştiinţă au încercat să finalizeze această tehnologie şi la această pandemie au reuşit să pună la punct acest vaccin", a lămurit dr. Radu Ţincu.

Totodată, în momentul în care vaccinul a fost aprobat şi pus pe piaţă, acest lucru s-a făcut în urma unor studii care au vizat eficienţa şi siguranţa. 

"În prezent, profilul de siguranţă pe termen mediu şi scurt este unul foarte bun, nu produce efecte secundare imediate şi s-a văzut, pentru că s-au vaccinat milioane de oameni pe întreg globul", a mai arătat Ţincu.

Vaccinul anti-COVID nu lasă sechele

Cât priveşte faptul că vaccinul împotriva coronavirusului ar da boli autoimune, medicul neagă şi acest zvon.

"Această teorie a fost vehiculată şi cu alte vaccinuri, dar aceste seruri anti-COVID nu pot da boli autoimune. Dacă ar fi să comparăm, riscul e mai ridicat la vaccinurile vechi.

Clar e mai bine să ne vaccinăm decât să ne îmbolnăvim şi să rămânem cu sechele, pentru că nimeni nu ne poate garanta ce formă de COVID-19 facem", a concluzionat medicul Radu Ţincu.

Spitalele din România, bombe cu ceas. Dr. Ţincu: Paturi mai late ca uşile de la ATI, prelungitoarele - un pericol. Oricând, în orice spital de la noi, o tragedie e posibilă

Spitalele din România sunt adevărate bombe cu ceas. Declaraţia extrem de dură îi aparţine medicului Radu Ţincu, de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală, şi a fost făcută în exclusivitate la Antena 3.

Doctorul crede că tragedii de genul celei de la Institutul Matei Balş pot apărea oricând, pentru că în spitale nu există senzori pentru detectarea fumului, iar incendiile sunt observate abia când flăcările cuprind efectiv încăperile. 

"Sunt spitale unde nu există senzori pentru detectarea fumului şi atunci orice incendiu care apare este detectat abia când începi să vezi fumul sau să vezi flăcările care ard instituţia respectivă", a spus medicul Radu Ţincu, într-un interviu exclusiv la Antena 3.

×
x close