Întrebat cum crede că va fi valul cu Omicron în România, medicul Radu Țincu a explicat la ce ar trebui să fim atenți.
„Trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa și ce studii avem până în prezent atât din Europa cât și din Africa de Sud.
Se pare, după toate studiile publicate, că varianta Omicron determină întradevăr o contagiozitate ridicată, dar cu forme mai blânde de boală comparativ cu varianta Delta.
Nu știm la acest moment cât de mult contează imunitatea, fie de la trecerea prin boală, fie de la vaccinare atâta timp cât la 10-12 săptămâni de la vindecare sau de la vaccinare sunt studii care spun că te poți îmbolnăvi cu Omicron din cauza mutațiilor pe care acesta le-a suferit.
Sigur că discutăm de anticorpi și de o imunitate celulară, imunitate de memorie, care probabil ar putea să aibă un rol destul de important în modularea răspunsului pe care îl are organismul față aceste variante virale", a spus Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
„România se poate încadra în două scenarii, dar nu cred că va creşte rata spitalizărilor"
Referitor la predicțiile făcute de profesorul Răzvan Cherecheș care a spus că situaţia în România va deveni extrem de problematică, dacă vârful valului 5 va fi în februarie, medicul Radu Țincu a confirmat că România se poate încadra în două scenarii, dar nu crede că varianta Omicron va crea o creștere semnificativă a spitalizărilor în perioada următoare.
„Este foarte adevărat ce a spus profesorul Cherecheș. În România avem această particularitate pentru că față de Africa de Sud, unde majoritatea persoanelor îmbolnăvite erau persoane tinere, media de vârstă era sub 25 de ani, iar în restul Europei avem un procent al populației de peste 70% vaccinaţi.
Aceste două scenarii se potrivesc în totalitatea în România, dar nu cred totuși că varianta Omicron va crea o creștere semnificativă a spitalizărilor în perioada următoare", a spus Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3.