Antena 3 CNN Actualitate Dr. Radu Țincu, despre cazul Pantelimon: Dacă funcția cardiacă nu a fost recuperată cu medicație, noradrenalina nu putea fi eficientă

Dr. Radu Țincu, despre cazul Pantelimon: Dacă funcția cardiacă nu a fost recuperată cu medicație, noradrenalina nu putea fi eficientă

A.I.
1 minut de citit Publicat la 22:53 14 Aug 2024 Modificat la 23:20 14 Aug 2024
medic radu tincu ati
Medicul Radu Țincu, specialist ATI. Sursa foto: Antena 3 CNN

Dr Radu Țincu, medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă și șeful secției ATI II din cadrul spitalului de Urgență Floreasca, a explicat la Antena 3 CNN felul în care noradrenalina este utilizată în cazul pacienților cu probleme cardiace ajunși la ATI.

Țincu a arătat că sunt situații în care menținerea dozei maxime de noradrenalină nu-l mai poate ajuta pe pacient.

Explicațiile sale vin în contextul în care două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost arestate pentru 30 de zile, sub acuzația că au provocat în mod intenționat decesul unui pacient, prin scăderea dozei de noradrenalină.

Dr. Radu Țincu: Dacă funcția cardiacă n-a putut fi recuperată cu medicație, noradrenalina nu avea cum să fie eficientă

"Ar trebui să ne punem întrebarea de ce nu a crescut tensiunea arterială (a pacientului). Asta e o întrebare foarte importantă (...) Tensiunea arterială este o sumă între forța de contracție a inimii și (felul) cum sunt vasele de dilatate sau contractate. Dacă vasele sunt contractate la maxim sub efectul noradrenalinei, la un nivel maximal de 20 ml/h, asta înseamnă că ceea ce determină hipotensiunea este incapacitatea inimii de a se contracta, lucru care este extrem de superpozabil pe condiția pacientului.

Pacientul avea o insuficiență cardiacă congestivă clasa patru. Asta înseamnă că forța de contracție a inimii era foarte scăzută și, cel mai probabil, ea nu a putut fi recuperată cu medicație cardiacă pentru a crește această forță de contracție.

Ce trebuie să înțelegem este că noradrenalina este utilă pentru a da posibilitatea medicilor să recapete funcția organului respectiv. Dacă această capacitate funcțională nu poate fi recuperată, noradrenalina n-avea cum să fie eficientă, pentru că acel om nu mai avea forță de contracție a cordului suficientă care să permită menținerea unei tensiuni arteriale (...)

Dacă un pacient are, sub (o doză de) noradrenalină de 20 de mililitri pe oră, tensiunea patru cu trei, asta înseamnă că acea noradrenalină nu are niciun efect, iar menținerea ei este posibil să ne aducă mai multe prejudicii, pentru că va reduce perfuzia unor organe importante. Organele abdominale suferă în totalitate: ficat, rinichi, tub digestiv. Discutăm de hipoperfuzie periferică cu apariția acidozei metabolice. Sunt foarte multe elemente care pot să apară atunci când folosim în exces noradrenalina, neavând un efect pozitiv asupra tensiunii", a explicat Radu Țincu la Antena 3 CNN.

 

×
x close