"Primul lucru, la primele semne de simptome respiratorii, în care avem o răceală că o fi gripă, că e COVID, că este virusul sinciţial respirator, femeia gravidă, lăuză, trebuie să se adreseze medicului, pentru că tratamentul cu antivirale există, este disponibil în acest moment, dar trebuie început foarte precoce.
Însă, înainte de toate, să nu uităm de prevenție, pentru că este esențial, mai ales acum, când suntem în plină epidemie de gripă. Încă mai circulă și noul COVID, există și virusul sincițial respirator. Există în acest moment, din nefericire, și cazuri cu dublă infecție sau chiar triplă infecție. Prevenția este esențială.
Primul pas al prevenției este evident vaccinarea. Există vaccin pentru gripă și vaccinul pentru COVID. Inclusiv noua variantă de vaccin a venit și la noi în țară pentru virusul sincițial respirator. Să sperăm că vom avea anul viitor un vaccin care va putea fi administrat și femeilor gravide.
Și în primul rând evitarea aglomerației și purtarea măștii de protecție, care nu este un panaceu universal, dar reușește să reducă riscurile de infectare cu aceste viroze respiratorii care sunt foarte periculoase la gravide.
Să nu uităm că anul trecut mortalitatea maternă a crescut extraordinar de mult în România, cu o explozie de cazuri COVID la femeile gravide care nu cred că este o simplă asociere întâmplătoare. Încă o dată revenim la prevenție.
"Cei care au o alimentație echilibrată nu au nevoie de suplimente"
Suplimentele sunt foarte importante în cazul femeilor care au diete dezechilibrate din anumite condiții, de exemplu din cauze de alergie alimentare severe și sunt obligate să mănânce, să aibă o dietă echilibrată.
O femeie care consumă care are o alimentație echilibrată, în principiu, nu are nevoie de suplimente. În timpul sarcini este necesară doar suplimentarea cu fier și vitamina D, care reușește să aducă tot ceea ce alimentația obișnuită, echilibrată, nu reușește.
Dar în ceea ce privește prevenția cazurilor de viroză suntem în acest moment încă deficitari, pentru că în România sunt mai puțin de 180.000 de gravide, 180.000 de nașteri pe an, ceea ce reprezintă mai puțin de 1 % din populația țării, mai puțin de 2 % din populația activă a țării și încă femeile gravide se duc la serviciu, se duc în aglomerație, se duc în mijloace de transport în comun.
La ora actuală de exemplu, telemunca care a fost până acuma generalizată ar putea rămâne pentru femeile gravide o regulă și în continuare", a spus dr. Sorin Eşanu, medic Obstetrica Ginecologie la Maternitatea Polizu din București la Antena 3 CNN.