Antena 3 CNN Actualitate Dr. Daniela Bușneag, despre una din cele mai puternice plante medicinale din lume: "Este un antibiotic natural"

Dr. Daniela Bușneag, despre una din cele mai puternice plante medicinale din lume: "Este un antibiotic natural"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 12:00 08 Oct 2022 Modificat la 12:00 08 Oct 2022
cimbru
Dr. Daniela Bușneag, despre una din cele mai puternice plante medicinale din lume: "Este un atibiotic natural" Sursa foto: Pexels.com

O plantă populară mediteraneană cu o aromă distinctă, cimbrul este folosit în diferite scopuri alimentare, medicinale și ornamentale.

Plină de proprietăți antibacteriene, această plantă aduce multe beneficii pentru organism.

Potrivit dr. Daniela Bușneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie și homeopatie, cimbrul este una din cele mai puternice plante medicinale din lume.

Cimbru - Beneficii și întrebuințări

"Acționează pe un spectru de peste 130 de tipuri de bacterii. Are acţiune antifungică. Ulei de cimbru este expectorant şi fluidizant al secrețiilor bronșice. Este un antibiotic natural uleiul de cimbru.

Ceai de cimbru pentru tuse

Cimbrul ca atare putem să-l folosim şi ca infuzie: o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită, infuzăm 4-5 minute strecurăm.

Putem bea 2-3 căni pe zi de ceai, mai ales atunci când tuse este productivă. Are şi o acţiune calmantă pe căile respiratorii, este emolientă", a spus dr. Daniela Bușneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie și homeopatie în emisiunea Vorbeşte Lumea. 

Cimbrul, planta cu efecte curative

Cimbrul - planta populară culinară are o istorie lungă de utilizare ca vindecător medicinal și o modalitate de a proteja sănătatea. De exemplu:

  • Ajută la creşterea şi sănătatea părului

Cimbrul ajută la îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului, ceea ce promovează creșterea părului și îmbunătățește calitatea acestuia.

Dotat cu proprietăți antibacteriene puternice, cimbrul previne, de asemenea, căderea și rărirea părului și elimină mătreața și mâncărimea scalpului.

Uleiul de cimbru este eficient și în tratarea alopeciei, o afecțiune a căderii bruşte a părului.

Puteți aplica un amestec de ulei de cimbru și lavandă pe scalp.

  • Menține oasele sănătoase

Încărcat cu vitamina K, fier, mangan și calciu, cimbrul poate îmbunătăți sănătatea oaselor și poate preveni boli precum osteoporoza.

Aceste minerale ajută la promovarea creșterii și dezvoltării oaselor și previn riscul fracturilor osoase la persoanele în vârstă.

Potrivit unui studiu, femeile care au consumat 1.000 de miligrame de cimbru zilnic au avut o densitate minerală osoasă îmbunătățită mai bine decât un supliment de calciu sau vitamina D3.

  • Susţine sănătatea inimii şi reduce hipertensiunea arterială

Bogat în potasiu, cimbrul este eficient în reglarea ritmului cardiac și menținerea nivelului tensiunii arteriale. De asemenea, previne inflamația și îmbunătățește circulația sângelui, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Fapte interesante despre cimbru: 

  • Prima înregistrare a utilizării cimbrului a fost acum mai bine de 3.000 de ani. Au existat scrieri despre romani care foloseau cimbrul ca aditiv aromatizant pentru brânză și băuturi alcoolice, în timp ce egiptenii îl foloseau ca fluid de îmbălsămare, arătând versatilitatea acestei plante.
  • Însuși părintele medicinei occidentale, Hipocrate, l-a recomandat pentru afecțiuni respiratorii și pentru sprijinul digestiv.
  • Beneficiile cimbrului includ proprietăți antifungice și antibacteriene, proprietăți de eliminare a radicalilor liberi, sprijin pentru sănătatea orală, sprijin ocazional pentru starea de spirit și acțiune de respingere a insectelor. Uleiul de cimbru este folosit în ceaiul cu miere pentru durerea în gât.
  • Cimbrul este folosit ca plantă uscată, proaspătă din grădină sau ca ulei esențial. Nu are efecte secundare, dar ca și în cazul tuturor plantelor medicinale, este întotdeauna recomandată consultarea unui medic. 

Beneficiile cafelei pentru sănătate. 7 idei practice de aplicat acasă

De ce nu e bine să mănânci fructe tăiate la caserolă. Avertismentul unui specialist în nutriție 

×
x close