Antena 3 CNN Actualitate Dr. Cristian Oancea, anunț crunt pentru români: Valul al treilea al pandemiei COVID va veni și peste noi, cu o agresivitate mare! Vaccinarea, singura armă

Dr. Cristian Oancea, anunț crunt pentru români: Valul al treilea al pandemiei COVID va veni și peste noi, cu o agresivitate mare! Vaccinarea, singura armă

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 08:06 29 Dec 2020 Modificat la 08:06 29 Dec 2020
o_1eqmhns1s14ah1be5fnrns01qeab.jpg
Sursa foto: Antena 3

Vestea bună este că actualul vaccin anti-COVID va fi eficient și în cazul noilor tulpini, astfel că medicul Oancea îndeamnă populația să aibă încredere în serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

Dr. Oancea: E foarte clar că valul trei va veni și peste noi, cu o mai mare agresivitate

"Gândiți-vă că noile tulpini sunt deja în Australia, Europa și noi, ca țară, avem cel mai mare flux migrațional din Europa. 

Deci, este foarte clar că valul trei va veni și peste noi, ne este foarte clar că vor fi tulpini noi, cu o mai mare agresivitate de transmitere intracomunitar, tocmai de aceasta mergem pe insistența pe vaccinare, pentru că este singura armă eficientă în a mai domoli acest val și, de ce nu, să-l și oprim", a declarat medicul Cristian Oancea, luni, potrivit digi24.ro.

Dr. Cristian Oancea a ținut să precizeze că, la fel ca și alte cadre medicale, s-a vaccinat anti-COVID, explicând că, până în prezent, nu a avut niciun efect advers, în condițiile în care are alergii multimple, care îl chinuie încă din copilărie.

Dr. Cristian Oancea, după vaccin: N-am dezvolvat niciun efect advers!

"Eu sunt o persoană, un astmatic, un alergic de mic, de la vârsta fragedă, de la 4-5 ani, și am alergii multiple și încrucișate și cu toate astea, m-am vaccinat și n-am dezvoltat niciun efect advers. 

Am avut alți colegi cu alte comorbidități, care la fel, s-au vaccinat și n-au avut nici cea mai mică problemă", a spus directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara.

Potrivit CNCAV, numărul total al românilor cărora li s-a administrat serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, în ultimele două zile, a ajuns la 2.066. 

A fost validată o singură reacție adversă, la o asistentă medicală din Cluj.

Dr. Streinu Cercel, mesaj ferm pentru români: Să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze!

Românii infectaţi cu coronavirus şi care ajung la ATI pot scăpa cu sechele sau pot să nu mai iasă de acolo, motiv pentru care trebuie "să-şi bage minţile în cap şi să meargă să se vaccineze", atrage atenţia medicul Adrian Streinu-Cercel.

Deci, să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze, e singurul sfat pe care pot să-l dau", a transmis, luni, la Antena 3, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului Matei Balş din Capitală.

Medicul spune că un caz dintr-un milion de vaccinaţi pot dezvolta reacţii adverse, "dar asta nu înseamnă să nu se vaccinăm", iar vaccinarea este "singura metodă prin care se previn bolile ucigătoare".

Prof. Cercel: Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţie trebuie vaccinată

Specialistul din prima linie spune că circa 80% din populaţie ar trebui imunizată pentru a putea stopa această pandemie.

"La nivel de planetă, peste 80% din populaţie ar trebui să se vaccineze, ca să ne imunizăm, că noi circulăm", spune dr. Cercel, care precizează că apar şi noi variante mutante ale virusului.

"Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţia de pe planetă trebuie să fie vaccinată. Şi la noi în ţară, acelaşi procent.

La noi, vorbim de o epidemie, la nivel global, de o pandemie.

Avem posibilitatea ca în decurs de 6-7-9 luni să încercăm să scoatem virusul din circulaţie pe teritoriul României", a precizat prof. dr. Streinu Cercel.

România a început vaccinarea contra COVID

Prima persoană vaccinată împotriva COVID în România a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din ţară confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Campania de vaccinarea a început duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Dozele de vaccin din prima tranșă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.

În funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, alocările pot fi oricând modificate în funcție de cererea unităților.

României i-au fost alocate 10.000 de doze în tranșa "simbol", care au ajuns în țară vineri, în ziua de Crăciun. 

Alte 144.000 de doze de vaccin trebuie să sosească în țară marţi pentru peste 370 de centre regionale de vaccinare din țară.

×
x close