Este alertă în mai multe școli și grădinițe din România, acolo unde a fost semnalat din prezența unui gaz radioactiv, cunoscut sub denumirea de Radon. Semnalul de alarmă a fost dat de către cercetătorii de la facultatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca care avertizează că elevii sunt expuși riscului crescut de a face cancer pulmonar. Radonul, un gaz incolor și fără miros, este la fel de periculos precum fumatul, spun specialiștii.
Întrebată despre acest pericol din unitățile de învățământ din România, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta” a spus:
"În literatura de specialitate Radonul este luat ca și al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat. Fumatul rămâne pe primul loc. Și ce este particular însă în expunerea la Radon este faptul că el determină alte tipuri de cancer pulmonar. Vorbim de tipul histopatologic, pentru că în ultimii ani s-a observat o schimbare a tipologii celulei canceroase.
Dacă cancerul legat de fumat este un cancer epidermoid localizat central, de regulă cu evoluție mai lentă, cancerul pe care îl de Radonul este un cancer cu o celulă mai mică, care evoluează agresiv, care dă metastază foarte repede și care nu are foarte multe soluții terapeutice. O mare parte din pacienți ajungând să fie depistați în stadiul patru de cancer. Dar prioritar încă la nivel mondial fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancer pulmonar. Radonul este pe locul doi și sigur depinde de concentrație și de durată. Dacă vorbim de copiii expuși la radon, aceştia au un risc mai mare de a dezvolta leucemie și nu cancer pulmonar", a spus dr. Beatrice Mahler, la Antena 3 CNN.
Alertă naţională: Gaz radioactiv descoperit în 25% din școlile și grădinițele din România
Cercetătorii din Cluj spun că s-a găsit concentrație mare de radon în 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale, în 25 de județe.
Specialiștii vin cu recomandări și afirmă că fundația imobilelor trebuie să fie protejată cu plăci de beton. De asemenea, recomandă aerisirea încăperilor. Radonul provine de la dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului. În secolul trecut pe durata Războiului Rece au fost efectuate mii de teste nucleare potrivit statisticilor.
Radonul provoacă mii de decese anuale prin cancer pulmonar, în Statele Unite. Aproximativ 2.900 dintre aceste decese au loc în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată.