Antena 3 CNN Actualitate Dr. Adrian Streinu Cercel, mesaj ferm pentru români: ”Să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze!”

Dr. Adrian Streinu Cercel, mesaj ferm pentru români: ”Să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze!”

Românii infectaţi cu coronavirus şi care ajung la ATI pot scăpa cu sechele sau pot să nu mai iasă de acolo, motiv pentru care trebuie "să-şi bage minţile în cap şi să meargă să se vaccineze", atrage atenţia medicul Adrian Streinu-Cercel.

Dr. Adrian Streinu Cercel, mesaj ferm pentru români: ”Să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze!”
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    28 Dec 2020   •   10:30

"Oamenii să se gândească că dacă fac această infecţie au următoarele trei variante. 

1. Să nu aibă simptome, dar vor infecta în jurul lor. 

Dr. Streinu Cercel: De la ATI, scapi sau nu

2. Să dezvolte boala în formă medie sau severă şi să scape. 

3. Să ajungă la Terapie intensivă şi să scape sau nu. Dacă scapă, pot scăpa cu sechele şi pot rămâne dependenţi de oxigen pentru foarte mult timp.

Deci, să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze, e singurul sfat pe care pot să-l dau", a transmis, luni, la Antena 3, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului Matei Balş din Capitală.

Prof. Cercel: E prima dată când m-am vaccinat cu plăcere

Medicul reaminteşte că prin vaccinare se previn boli ucigătoare, iar el s-a vaccinat duminică împotriva Sars Co-V 2 şi a spus că nu au existat reacţii adverse, atunci când a fost întrebat cum se simte.

"Foarte bine mă simt. E prima dată când m-am vaccinat cu plăcere.

M-am vaccinat în ideea că am în jurul meu doar pacienţi COVID. Să am vaccinul şi să nu mă vaccinez ar însemna o prostie fenomenală şi eu cum nu îmi permit să fac prostii, atunci, evident, m-am vaccinat", a spus medicul Cercel.

Medicul spune că un caz dintr-un milion de vaccinaţi pot dezvolta reacţii adverse, "dar asta nu înseamnă să nu se vaccinăm", iar vaccinarea este "singura metodă prin care se previn bolile ucigătoare".

Dr. Streinu Cercel: Acest vaccin anti-COVID nu are virus în el

În plus, medicul asigură că acest vaccin împotriva COVID nu are virusul în el.

"Acest vaccin pe care îl avem noi acum la îndemână nu este un vaccin care să aibă virus în el. 

Are o structură de RNA, deci informaţie genetică, care dictează sinteza unei proteine faţă de care organismul face anticorpi. Deci, practic toatĂ lumea se poate imuniza indiferent dacă are o boală imunodeprimantă sau nu.

S-a făcut un amendament la cei cu alergii severe şi care au făcut şoc anafilactic să fie precauţi, atât. În rest, toată lumea se poate vaccina", a recomandat dr. Adrian Streinu Cercel.

Prof. Cercel: Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţie trebuie vaccinată

Specialistul din prima linie spune că circa 80% din populaţie ar trebui imunizată pentru a putea stopa această pandemie.

"La nivel de planetă, peste 80% din populaţie ar trebui să se vaccineze, ca să ne imunizăm, că noi circulăm", spune dr. Cercel, care precizează că apar şi noi variante mutante ale virusului.

"Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţia de pe planetă trebuie să fie vaccinată. Şi la noi în ţară, acelaşi procent.

La noi, vorbim de o epidemie, la nivel global, de o pandemie.

Avem posibilitatea ca în decurs de 6-7-9 luni să încercăm să scoatem virusul din circulaţie pe teritoriul României", precizat prof. dr. Streinu Cercel.

România a început vaccinarea contra COVID

Prima persoană vaccinată împotriva COVID în România a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din ţară confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Campania de vaccinarea a început duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

Dozele de vaccin din prima tranșă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.

În funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, alocările pot fi oricând modificate în funcție de cererea unităților.

României i-au fost alocate 10.000 de doze în tranșa "simbol", care au ajuns în țară vineri, în ziua de Crăciun. Alte 144.000 de doze de vaccin trebuie să sosească în țară zilele următoare pentru peste 370 de centre regionale de vaccinare din țară.

×
Etichete: vaccin COVID-19
Parteneri
x close