Antena 3 CNN Actualitate Dr. Adrian Marinescu, despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic: "S-a făcut o confuzie"

Dr. Adrian Marinescu, despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic: "S-a făcut o confuzie"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 22:40 08 Mai 2024 Modificat la 22:42 08 Mai 2024

Florin Piersic este tratat la Spitalul Matei Balş din Bucureşti pentru infecţia cu stafilococ. Marele actor este supravegheat în permanenţă de o echipă multidisciplinară ortopedică şi cardiologică.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de boli infecțioase Matei Balş a explicat la Antena 3 CNN care este starea de sănătate a actorului Florin Piersic şi a oferit explicații cu privire la sursa de infectare. 

"În mod clar este stabil și când spun stabil mă refer la situația în care nu e în terapie intensivă și nu a fost din primul moment. Nu este o situație medicală care să-i pună viața în pericol în acest moment.

Adică nu e o situație de gravitate, așa cum am auzit în diverse surse și cred că e important de spus lucrul acesta, dar într-adevăr este un pacient vulnerabil prin vârstă, prin bolile asociate și un lucru pe care nu-l are în raport cu această infecție.

Asta se întâmplă și dacă ar fi avut, de exemplu, o pneumonie sau o viroză. În mod clar trebuia să fie supravegheat extrem de atent, așa cum se întâmplă acum.

Dr. Adrian Marinescu, despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic: "S-a făcut o confuzie"

S-a făcut o confuzie, în condițiile în care eu cred că explic destul de clar, legătura sau ceea ce s-a spus despre stafilococ, adică despre bacterie, s-a discutat în cursul zilei de astăzi, s-a vorbit că e un stafilococ care reprezintă bacterie de spital și că ar fi agresiv, ori este total neadevărat. Vorbim de un stafilococ din toate datele pe care le avem, care este absolut sensibil și-a păstrat sensibilitatea la antibiotice, ceea ce înseamnă că este stafilococul pe care noi toți îl avem și pe piele, este ubicuitar, adică există peste tot.

Dacă ne-am testat, probabil și noi l-am găsit. Deci nu trebuie să existe un semn de egalitate între acest stafilococ care există absolut peste tot și o infecție severă care să aibă legătură cu vreun spital", a spus medicul Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Molnar, despre stimulator cardiac pe care actorul Florin Piersic îl avea montat de 15 ani: "Nu îi produce modificări în funcția inimii"

De cealaltă parte, dr. Adrian Molnar, de la Institutul Inimii din Cluj, a oferit detalii despre stimulator cardiac pe care actorul Florin Piersic.

"Stimulatorul cardiac a fost montat în urmă cu 15 ani pentru că marele actor avea episoade de bradicardie. S-a montat acest stimulator mai mult, pentru a preveni eventualele episoade mai lungi de bradicardie și nu pentru că ar fi avut neapărată nevoie de simulator permanent. Așa încât extragerea simulatorului nu îi produce modificări în funcția inimii în momentul de față.

El poate să stea fără acel stimulator câteva săptămâni și vedem cum evoluează. Pentru că în cei 15 ani cât acest stimulator a fost montat, inima a funcționat foarte bine, fiind consumate aproximativ 10% din bateria stimulatorului, deci intră intermitent și destul de rar în funcție stimulatorul cardiac. Acum extragerea acestui stimulator, a sondelor de stimulare din inimă s-a făcut pentru că pe aceste sonde s-au format un film de fibrină care a fost colonizat de bacteria pe care o avea în sânge, și pentru că aceste sonde întrețin infecția și antibioterapia nu își face efectul complet dacă aceste sonde nu sunt extrase, ele au fost extrase și s-a văzut pe evoluția stării generale a actorului o evoluție mai bună decât înainte.

Sigur că tratamentul definitiv va fi extragere extirparea protezei de la nivelul genunchiului, care este practic primul focar de infecție din organism, infectare a sondelor de stimulare, fiind al doilea focar din organism", a spus la Antena 3 CNN dr. Adrian Molnar, de la Institutul Inimii din Cluj.

 

×
x close