Între documentele făcute publice se numără un memorandum vizând "aprobarea achiziţionării de către SC Hidroelectrica a unei cantităţi de energie electrică corespunzătoare unei puteri medii orare de până la 400 MW de la Rovinari SA în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009" şi o notă privind încheierea şi derularea unui contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice între CE Craiova şi Hidroelectrica SA.
Un alt document se referă la ajustarea preţurilor din contractele de vânzare-cumpărare a energie electrice dintre Hidroelectrica şi Termoelectrica SA-CET Petroşani-grup nr. 4/SC Electrocentrale Deva în calitate de vânzători.
VEZI AICI CELE 14 DOCUMENTE SEMNATE DE VIDEANU SI ARITON, PUSE LA DISPOZITIE DE GUVERN
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara că în ziua următoare Executivul va pune la dispoziţie documente semnate de miniştri din fosta guvernare democrat-liberală care ar putea să susţină suspiciunile de abuz în serviciu.
Răspunsul său a venit după ce Adriean Videanu, preşedinte interimar al PDL Bucureşti şi fost ministru al Economiei, i-a solicitat premierului să prezinte măcar un act semnat de el care ar putea să susţină suspiciunile de abuz în serviciu.
Miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va trimite către Direcţia Naţională Anticorupţie un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de circa 500 de milioane euro şi a apreciat că banii au ajuns "pe la Videanu şi PDL".
Cum răspunde PDL-istul Adriean Videanu acuzaţiilor de abuz în serviciu
Hidroelectrica a cheltuit, în perioada 2009-mai 2012, peste 4,4 milioane lei pentru acţiuni de protocol în care a cumpărat genţi din piele, tablouri, un set de butoni Mont Blanc, brichetă Dupont, parfumuri scumpe şi felicitări cu medalii din aur şi argint, depăşind astfel sumele aprobate prin buget, se arată în nota efectuată de Corpul de Control al Guvernului.
Care este situaţia de la Hidroelectrica
Hidrolectrica a înregistrat pierderi totale de 553,1 milioane lei, în 2009-2011, din cauza diferenţei dintre preţul de vânzare a energiei electrice şi cel la care compania a cumpărat la rândul ei electricitate prin contracte bilaterale, la intervenţia ilegală a conducerii Ministerului Economiei, se arată în raportul întocmit de Corpul de Control al Guvernului în urma verificărilor efectuate la Hidroelectrica.
În document se arată că, în perioada 2009-2011, Hidroelectrica a achiziţionat de la alţi producători de energie electrică, în baza unor contracte bilaterale, o cantitate de energie electrică de 7.871.495 MWh, iar de pe celelalte pieţe (piaţa pentru ziua următoare, piaţa de echilibrare şi ca parte responsabilă cu echilibrarea), cantitatea de 2.584.355 MWh.
Din cauza faptului că preţurile cu care Hidroelectrica a cumpărat, în baza contractelor bilaterale, energie electrică de la producători de energie din alte surse decât hidro au fost superioare preţului mediu la care societatea a vândut, la rândul ei, energie electrică, compania a înregistrat, ca urmare a vânzării energiei electrice achiziţionate în perioada 2009 - 2011, o pierdere totală în sumă de 553,1 milioane lei, pierdere ce a fost atenuată de profitul în valoare de 108,9 milioane lei obţinut de societate din vânzarea cantităţilor de energie electrică achiziţionate de pe celelalte pieţe de energie.
Ca urmare, pierderea înregistrată de Hidroelectrica din vânzarea întregii cantităţi de energie electrică ce a fost achiziţionată în perioada 2009 - 2011 de pe toate pieţele de energie (10.455.850 MWh), a fost în cuantum de 444,2 milioane lei.
Hidroelectrica este deţinută de Ministerul Economiei şi se află în insolvenţă din iunie anul trecut, unul dintre motivele intrării în insolvenţă fiind contractele directe.