Antena 3 CNN Actualitate Dovada falsurilor şi manipulării în afacerea Roşia Montană | Florin Roman: "Tot ce scrie acolo e corect 100%"

Dovada falsurilor şi manipulării în afacerea Roşia Montană | Florin Roman: "Tot ce scrie acolo e corect 100%"

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 23:23 12 Feb 2024 Modificat la 23:23 12 Feb 2024
rosia montana
Dovada falsurilor şi manipulării în afacerea Roşia Montană

În documentele anexate de casele de avocatură internaționale care reprezintă statul român, se explica de ce România va pierde dacă va merge mai departe în cazul Roşia Montană. 

De asemenea, se arată că statul român fusese notificat în repetate rânduri de Gabriel Resources, la cel mai înalt nivel, cu privire la faptul că va face tot ceea ce poate pentru a-și proteja interesele, inclusiv să meargă în instanțe împotriva României.

Vorbim despre prim-miniștrii români care au avut aceste documente în mâinile lor. Au fost și alte persoane care aveau putere de decizie și care au acționat împotriva intereselor României, după cum se constată în realitate. 

"În plus, trebuie menționat câteva alte elemente necesare unei informări complete asupra acestei tematici. În iunie 2019, statul român a prelungit licența în minieră cu încă 5 ani, până în iunie 2024. ceasta deşi proiectul minier este incompatibil cu cererea de listare în UNESCO promovată încă din 2027.

În februarie 2020 Gabtiel Resources a solicitat Guvernului României consultări provind încplcarea tratatelor internaţionale cu Canada şi Marea Britanie în urma reluaării procedurii de listare a sitului Rişia Montana ăn Unesco de către Guvernul Orban ăn 31 ianuarie 2020. Cu alte cuvinte această încplcare, deja semnalată în dosarul ICSID în sedăşurare, poate face obiectul unui nou dosar ICSID", se arată în documente. 

Dovada falsurilor şi manipulării în afacerea Roşia Montană

Mai mult documentele arată faptul că modul în care a fost introdusă Roșia Montană în UNESCO este profund ilegal.

"Dosarul UNESCO nu menționează faptul că majoritatea siturilor propuse spre clasare au fost descărcate de sarcina arheologică. Dosarul nu menționează existența celor 11 certificate de descărcare de sarce arheologică cemise de Ministerul Culturii, certificate valabile care anulează regimul de protecție anterior a acestor zone.

Aceste foste situri arheologice (de exemplu: Masivul Carnic, Masivul Cetate) au fost descărcate sarcina arheologică și nu mai pot fi propuse pentru clasare UNESCO, fiind lipsite de valoarea arheologică și istoric. Hartă anexată prezintă zonele de descărcare pentru care s-a suprapus în mod ilegal situl UNESCO.

Dosarul UNESCO prezintă în mod fals existența unor situri arheologice de suprafață care nu mai există fizic. Dosarul prezintă așa zise situri arheologice de suprafață din care toate artefactele descoperite au fost ridicate și mutate în depozite arheologice și muzee, nemaiexistând în teren după efectuarea cercetărilor arheologice și ridicarea artefactelor din teren, perimetrele descărcate au fost acoperite cu pământ.

Ilegalitățile săvârșite pentru buzunarele unor miliardari

Cu toate acestea în dosar sunt menționate ca existente şi sunt folosite fotografii de arhivă din perioada cercetărilor arheologice când siturile erau descoperite pentru a se crea falsa impresie că acestea încă există.

Dosarul UNESCO prezintă în mod fals existența unor situri arheologice de subteran care sunt în mare parte distruse iremediabil sau inaccesibile. Descrierea din dosarul UNESCO este făcută într-un mod care nu reflectă realitatea în prezent. Majoritatea galeriilor miniere cercetate și descărcate saci arheologică nu mai sunt accesibile și nu mai pot fi salvate.

Cercetarea arheologică, care este o procedură intruzivă, a golit aceste galerii de conținut de pământ ce le conferea stabilitate și în mod natural perimetrele subterane s-au inundat, colmatat și prăbușit. La fel ca în cazul sitului de suprafață, dosarul UNESCO ilustrează zona de subteran cu fotografii de arhivă, fără legătură cu situația din prezent.

Acest dosar prezintă galeriile romane din Roșia Montană ca fiind unice. Există cel puțin alte trei zone din România care conțin galerii romane similare. Dosarul UNESCO pretinde existența unui sit arheologic în masivul Cetate, deși acesta a fost distrus prin exploatare în carieră deschisă făcută de statul român vreme de 40 de ani. În zona respectivă, s-au făcut lucrări ale statului comunist", se mai arată în documentele anexate caselor de avocatură internaționale care reprezintă statul român.

Deputat PNL: "Aveau obsesie cu acest subiect"

Întrebat cum au fost posibilă susţinerea acestor falsuri, deputatul Florin Roman a spus: 

"Tot ce scrie acolo e corect 100%. Deci oamenii care au scris această notă cunosc foarte bine situația și tot ceea ce scriu acolo e foarte clar. Părerea mea este că au avut și motivații financiare, și motivații politice, și motivații internaționale, pentru că pe acest proiect s-au bătut foarte, foarte multe companii. Unde pun eu reaua credință și premeditarea este că în 14 martie este reinstalat guvernul Orban și a fost exact aceeași linie pe care ei au pus-o proiect Roșia Montană la UNESCO. Deci oamenii aveau obsesie cu acest subiect și au insistat de fiecare dată, au băgat-o și în codul patrimoniului tocmai ca să fie convinși.

Iar în momentul în care a apărut acea perioadă între 30 și 1 ianuarie, când într-adevăr ulterior ne-am trezit cu pandemia, nu a fost neapărat din cauză că a venit pandemia, au existat niște negocieri la momentul respectiv și niște discuții, iar în momentul în care ei l-au amenințat pe Ludovic Orban că părăsesc guvernul în cazul în care nu trimit la UNESCO acest lucru din ce știu eu, primul ministru de atunci l-a chemat pe ministrul culturii și a cerut să dea drumul proiectului.

Deci, Dacian Cioloș și USR-ul a avut o temă fixă și nenegociabilă, o linie roșie pe care au folosit-o  pentru susținerea unui guvern.Cred că lui Ludovic Orban că i-a convenit să fie prim-ministru și președinte al Camerei Deputaților. Din punctul meu de vedere, la momentul respectiv, eu îl așa l-am perceput că ar fi făcut orice ca să fie prim-ministru al României și în urma acordului politic făcut cu USR și cu Cioloș, semnat și cu UDMR-ul, dacă vă amintiți, în momentul în care ei nu l-au mai vrut și au țipat în permanență că îl vor pe Cîțu și nu pe Orban, practic, dl. Orban a devenit, președintele Camerei Deputaților, iar Anca Dragu a devenit președinte al Senatului. Vă spune un liberal care a stat lângă el și care îl cunoaște.

Eu vreau să vă spun că am verificat. Deci nu există nici o decizie politică. Ca să faci ceva ca și Guvern, trebuie să ai o decizie politică atât timp cât e susținut de un partid sau de o coaliție. Nu. Această decizie a fost luată pe firul scurt de Orban și din informațiile mele, s-a sucit așa imediat după șantajul politic. Au amenințat cu ieșirea de la guvernare. Cererea a fost depusă în iulie 2021 și în 7 septembrie, adică la timp foarte scurt USR-ul chiar a plecat în aplauze de la guvernare, iar ulterior Cioloș a părăsit USR-ul și s-a dus cu partidul domniei sale în altă parte", a spus deputatul Florin Roman. 

.

×
x close