Cei mai temători sunt tinerii între 18-25 ani, dar şi cei care lucrează în agricultură,imobiliare,telecomunicaţii, finanţe şi administrativ. La polul opus sunt persoanele de 51-65 ani, unde 62 procente nu se gândesc la o astfel de posibilitate. Cei din doemniul internetului cred că vor trece mai uşor peste criză, doar o treime fiind îngrijoraţi.
În altă ordine de idei, românii nu se tem că locurile lor de muncă ar putea fi luate de străini. O arată un studiu realizat de British Council şi Oficiul Român pentru Imigrări (ORI).
Înrebaţi despre străini, românii se gândesc prima dată la ?vin/vor să muncească?, ?vor o viaţă mai bună?, ?oameni ca toţi oamenii, şi buni şi răi?. Doar 1% au dat răspunsuri de tipul ?ne iau locul de muncă? şi 0,9% - ?împovărează statul?. În general, românii n-au nici o părere despre străinii care s-au aşezat la noi. Astfel, 47% spun că au o părere nici bună, nici proastă, 33,3% - o părere bună, iar 9,9% - o părere proastă.
În plus, aportul la dezvoltarea ţării, jumătate crede că nu are nici un efect, iar 25% că are un efect bun. oricum există preferinţe în privinâa naţionalităţilor: cei mai simpatici sunt sud-americanii, cu o părere bună în rândul a 53,4%. Urmează asiaticii 51,4% , africanii ? 49,4% şi arabii ? 46,4%.
Părerile românilor îs formate în general de presă, deoarece 82 procente dintre români nu au discutat cu vreun imigrant, lucru logic dacă se ţine eama că la nivel naţional sunt preyenţi doar circa 60.000 de străini.
Conform unei estimări a Comisiei Naţionale de Prognoză, numărul imigranţilor din România va creşte la 300.000 până în 2013.
Antena3.ro