Doi români din trei consideră că nivelul infracţionalităţii din România a crescut în 2009 comparativ cu anul trecut. În aceeaşi proporţie, românii cred că Poliţia este la fel de coruptă ca şi Justiţia. Neîncrederea este atât de mare încât oamenii au ajuns la concluzia că infractorii sunt trataţi preferenţial de justiţie. Datele apar într-un studiu realizat de Centrul de Studii Sociocomportamentale "Avangarde".
Potrivit studiului, 67% dintre români consideră că nivelul infractionalităţii este mai mare decât în anul precedent, în timp ce doar 4% au o părere contrară. Cu toate acestea, 84% dintre cei chestionaţi sustin ca nu au fost niciodată agresaţi fizic. Tot două treimi apreciază că Poliţia este la fel de coruptă ca şi Justiţia.
Raportul arată un fapt destul de îngrijorător. Cei mai mulţi dintre români nu au reclamat niciodată un act de corupţie, chiar dacă au asistat la acesta.
Părerile sunt împărţite însă atunci când este vorba despre alegerea şefului poliţiei. 40% dintre respondenţi consideră că odată cu primarul ar trebui ales şi şeful poliţiei, prin votul cetăţenilor. Tot atâţia susţin însă contrariul.
Întrebaţi dacă autorităţile anchetează cazurile de abatere de la lege diferit, în funcţie de bogăţia sau sărăcia celui anchetat, 73% au raspuns afirmativ şi doar 12% negativ. Studiul mai arată că mai bine de o treime dintre romani pledeaza pe reintroducerea pedepsei cu moartea.
Sondajul "Starea infracţionalităţii în România. Percepţii publice", a fost realizat prin finanţare proprie de Centrul de Studii Sociocomportamentale "Avangarde", pe un eşantion de 3.000 de persoane în perioada 14 - 22 Septembrie 2009 şi are o marjă de eroare de ą1,79%.
Antena 3