Marea Neagră este în pericol. Două specii de meduze carnivore, venite tocmai din oceanul Atlantic, sunt spaima peştilor din Marea Neagră. Biologii spun că meduzele au distrus definiv 11 din cele 15 specii de peşti din marea noastră. Totul în mai puţin de 30 de ani.
Biologii spun că situaţia din adâncul Mării Negre este destul de gravă. Meduzele carnivore de import s-au inmulţit peste măsură. În Oceanul Atlantic, aceste specii de meduze au duşmani naturali, marini care le controlează inmulţirea. Dar la noi, în Marea Neagră, meduzele au ajuns să facă legea... Iar efectele asupra peştilor sunt dramatice.
În ultimii 30 de ani doar patru din cele 15 specii au supravieţuit în lupta cu meduzele carnivore. Chiar şi cercetătorii americani caută soluţii.. dar deocamdată fără prea mult succes.
Acum 20 de ani, o alta specie de meduză, numită Beroe, a invadat şi ea Marea Neagră. Şi împreună cele două specii de meduze au cucerit apele.
Biologii constănţeni spun că meduzele carnivore au fost ajuns în Marea Neagră lipite de vapoare. Nu doar meduzele ne-au invadat litoralul. În Marea Neagră ar fi aproximativ 200 specii invazive
Situaţia este destul de gravă spun specialiştii. Mai ales că aceste specii invazive fac ravagii în toată lumea.
Dacă nu apar soluţii, biologii cred că în câţiva ani, Marea Neagră va fi o mare în care vor trăi doar meduzele.
Două specii de meduze carnivore au distrus 11 specii de peşti din Marea Neagră