Antena 3 CNN Actualitate Dosarul permiselor ilegale din Capitală: 14 poliţişti şi instructori auto, arestaţi pentru 29 de zile

Dosarul permiselor ilegale din Capitală: 14 poliţişti şi instructori auto, arestaţi pentru 29 de zile

2 minute de citit Publicat la 08:15 13 Ian 2011 Modificat la 08:15 13 Ian 2011
Dosarul permiselor ilegale din Capitală: 14 poliţişti şi instructori auto, arestaţi pentru 29 de zile
Foto: Intact Images
Cei 14 poliţişti şi instructori auto reţinuţi miercuri în dosarul permiselor ilegale din Bucureşti au fost arestaţi pentru 29 de zile. Imediat după aflarea sentinţei, avocaţii acestora au făcut recurs.

Patru ore au aşteptat angajaţii de la Direcţia Pemise Ato decizia magistraţilor. Înainte de pronunţare, avocaţii apărării erau optimişti şi spuneau că procurorii nu au suficiente probe la dosar şi că se bazează doar pe interceptări.

Ofiţerii anticorupţie au supravegheat mai bine de jumătate de an reţeaua. Conform anchetatorilor, în convorbirile purtate între instructori şi poliţişti se foloseau coduri pentru cuvinte ca identitate sau poliţist.

Învinuiţii au fost reţinuţi după mai multe percheziţii făcute de procurori la adresele de domiciliu, dar şi la sediul Direcţiei Permise Auto Bucureşti.

Anchetatorii susţin că poliţiştii şi instructorii împărţeau între ei banii primiţi de la clienţi pentru a-i ajuta să ia permisul. Tariful varia între 200 şi 300 de euro.

Permise ilegale la Argeş

Nu este primul caz în care poliţiştii îşi dau mâna cu instructorii auto pentru a-i ajuta, contra cost, pe unii elevi să obţină permisul auto fără prea mari bătăi de cap. În 2008, 20 de angajaţi ai serviciului de permise auto Argeş au fost reţinuţi pentru că eliberau permise auto pe bandă rulantă, în schimbul unor sume de bani.

Autorităţile încă nu ştiu exact câţi şoferi şi-au obţinut permisul în mod fraudulos la Piteşti. Se vorbeşte de peste 2.000 de carnete luate fără un examen serios. În reţea erau implicaţi poliţişti, instructori auto, chiar şi preoţi. Mulţi dintre doritori veneau din alte judeţe ale ţării pentru a obţine carnetul. Un poliţist le făcea rost de un domiciliu stabil. Apoi, patronii şi instructorii unor şcoli de şoferi fabricau dosare cu acte false. Întrebările de la examenul de sală aveau răspunsurile bifate pentru candidaţii care au cotizat.

Dacă suma era de ordinul miilor de euro, candidaţii puteau să şi lipsească de la examen, că erau admişi. Unii dintre cei care şi-au obţinut ilegal permisul de conducere au fost găsiţi în urma unor accidente pe care le-au provocat. Este cazul unui măturător de la Primăria Piteşti, reţinut după ce a accidentat mortal o fetiţă şi a lovit alte două persoane. Omul nu ştia nici să scrie, nici să citească, dar avea carnet.

În iunie 2008, procurorii DNA au descins în sediul Serviciului de Eliberări a Permiselor. Conducerea serviciului a fost destituită şi acuzată de asociere la grup infracţional. În total, 28 de persoane au fost trimise în judecată pentru că ar fi ajutat oameni să devină şoferi.


×
x close