Antena 3 CNN Actualitate Dosarul lui Andrei Chiliman. Comisioanele ilegale s-au dublat între 2007 şi 2015. Ce păţeau firmele care refuzau să plătească

Dosarul lui Andrei Chiliman. Comisioanele ilegale s-au dublat între 2007 şi 2015. Ce păţeau firmele care refuzau să plătească

1 minut de citit Publicat la 21:23 19 Iun 2015 Modificat la 21:23 19 Iun 2015
chilimaaaaan.jpg
Foto: Agerpres
"Comisioanele" primite de la firme de grupul infracțional coordonat de Vlad Moisescu și Ioana Costescu a crescut în intervalul 2007-2012 de la 7% la 15% din sumele încasate pentru contracte de lucrări publice derulate la nivelul Primăriei sectorului 1 București, arată procurorii în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman și a altor trei apropiați ai acestuia.

Aceste informaţii apar în declarația unui martor cu identitate protejată, dată în fața procurorilor anticorupție.

Potrivit declarației prezentate de Agerpres, grupul infracțional a impus, începând cu anul 2005, un control total asupra procedurilor de achiziție publică privind lucrări de utilități publice, precum asfaltări de străzi, reabilitări de blocuri, alimentări cu apă și canalizare sau modernizări ale instituțiilor de învățământ și spitale.

Până în anul 2007, comisioanele ilegale au fost de 7% din valoarea lucrărilor, apoi au fost solicitate comisioane de 10% . Începând din anul 2012, comisioanele au urcat la 15%. Nivelul "comisionului" era stabilit de Vlad Moisescu și comunicat reprezentanților societăților care derulau contracte de lucrări sau urmau să încheie astfel de contracte cu Primăria sectorului 1.

Societățile care au fost de acord cu majorările impuse între 2007 și 2009 au primit pachete de lucrări mai importante iar cele care au oferit în continuare 7% au primit contracte mai mici.Printre firmele care ar fi acceptat nivelul de 10% se numără Tehnologica Radion, Delta ACM 93, Euroconstruct Trading sau Straco Group.

În cazul lucrărilor de anvelopări termice ale blocurilor, comisionul solicitat de Vlad Moisescu și plătit de firmele care au primit contractele era și mai mare, de 15%.

"Metoda de operare este următoarea: principalii acționari sau reprezentanți ai firmelor importante erau sau sunt contactați personal de către Vlad Moisescu în principal, dar și de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1 — în speță primarul Chiliman Andrei Ioan și directorii serviciilor de investiții și achiziții (...), sens în care trebuiau să plătească comisionul pe care îl impuneau aceștia", susține martorul.

Refuzul de a plăti "comisionul" impus de gruparea lui Vlad Moisescu și Ioana Costescu implica o serie de riscuri pentru firme, precum blocarea plăților, întârzierea recepției lucrărilor, rezilierea contractelor sau chiar anularea procedurilor de achiziție publică încă din etapele incipiente.

×
Etichete: andrei chiliman
x close