Antena 3 CNN Actualitate Dosarul ICA, reluat după suspendarea lui Băsescu din 2007

Dosarul ICA, reluat după suspendarea lui Băsescu din 2007

M.T.
1 minut de citit Publicat la 18:36 01 Aug 2014 Modificat la 18:36 01 Aug 2014
aaa.jpg
Parchetul General şi Poliţia au constatat în 2005 că privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a fost corectă, potrivit unor documente publicate de Grupul de Investigaţii Politice.

Doi ani mai târziu, în 2007, în timpul campaniei pentru referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, dosarul a fost redeschis de DNA-ul condus de Daniel Morar, numit în funcţie de Băsescu în 2005.

Grupul de Investigaţii Politice a publicat documentele prin care procurorul Claudia Bobe a dispus neînceperea urmăririi penale. În urma analizării tuturor probelor strânse la dosar, procurorul constatat că licitaţia pentru privatizarea ICA a fost corectă, Grivco, câştigătorul licitaţiei, îşi achitase la zi toate datoriile la stat, iar preţul plătit pentru ICA SA fusese unul corect, care ţinuse cont de valoarea terenului, a clădirilor şi a acţiunilor deţinute de ICA la o altă societate comercială.

De altfel, procurorul a infirmat toate acuzaţiile emise de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, care a făcut verificări în 2004. Acesta susţinea că procesul de privatizare nu ar fi respectat licitaţia pentru că ICA nu apărea pe lista societăţilor comerciale din subordinea ADS care fac obiectul privatizării, Grivco SA nu ar fi respectat caietul de sarcini al licitaţiei prin neprezentarea certificatelor fiscale din conţinutul cărora să rezulte achitarea la zi a datoriilor la stat şi că în preţul de vânzare nu a fost luată în considerare valoarea de piaţă a terenului deţinut de ICA.

De asemenea, corpul de control acuzase faptul că în capitalul social al ICA nu fusese inclusă reevaluarea clădirilor institutului. În realitate, procurorul a constat că reevaluarea clădirilor fusese inclusă în capitalul social de la data de 31 decembrie 2001.

Anterior, acuzaţiile formulate de Corpul de control fuseseră investigate şi de IGPR. În urma acestor investigaţii, comisarul Ion Cristea propusese neînceperea urmăriri penale într-un Referat din 18 mai 2005.

Potrivit comisarului Cristea, „din cercetările efectuate în cauză rezultă că nu au fost săvârşite infracţiuni”.

Până în momentul suspendării preşedintelui Traian Băsescu din 2007 nicio instituţie a statului nu a pus la îndoială aceste concluzii. Brusc, după ce preşedintele Traian Băsescu s-a supărat pe Dan Voiculescu, unul dintre iniţiatorii acţiunii de suspendare, DNA a decis infirmarea deciziei de neîncepere a urmăriri penale în dosarul ICA.

Neavând argumente legale, DNA a folosit ca motive pentru redeschiderea dosarului două delaţiuni ridicole.

×
x close