Antena 3 CNN Actualitate DOSARELE ANTENA3.RO John McCain, în cursa pentru Casa Albă, la 71 de ani

DOSARELE ANTENA3.RO John McCain, în cursa pentru Casa Albă, la 71 de ani

<font color=red>DOSARELE ANTENA3.RO</font> John McCain, în cursa pentru Casa Albă, la 71 de ani
29 Feb 2008   •   15:10

O dată la patru ani, americanii îşi aleg un preşedinte şi un vicepreşedinte, optând astfel atât pentru liderii naţionali, cât şi pentru cursul pe care îl va lua politica publică. Pentru prima dată în istoria Statelor Unite ale Americii, pentru o preşedinţie democrată se luptă un afro-american şi o femeie, cu şanse aproape egale. Între Hillary Clinton şi Barack Obama se duce o luptă pe viaţă şi pe moarte, în timp ce, în tabăra adversă, se ştie deja de ceva timp numele alesului. Astfel, de cealaltă parte a baricadei, republicanii vor înfrunta prezidenţialele, cel mai probabil, în frunte cu John McCain, care ar putea deveni cel mai în vârstă preşedinte al SUA.

Sistemul prin care este ales preşedintele combină cerinţele constituţionale şi de statut, regulile partidelor naţionale şi din fiecare stat, tradiţii politice şi practici moderne. După cum se stabileşte în Constituţia SUA, alegerea preşedintelui este făcută de către electorii aleşi în fiecare stat. Autoritatea care ia decizia finală în alegerea viitorului preşedinte SUA este colegiul electoral, care cuprinde electori din fiecare stat, numărul acestora fiind egal cu reprezentanţii fiecărui stat în Casa Reprezentanţilor şi în Senat. Toate statele (cu excepţia a două dintre ele) oferă voturile electorale pe principiul ?câştigătorul primeşte tot? candidatului care a primit cele mai multe voturi ale populaţiei din statul respectiv.

Astăzi, John McCain

John McCain are 71 de ani şi este senator al statului Arizona. S-a născut la 29 august 1936 în zona Canalului Panama, unde tatăl său, soldat în Marina SUA, se afla în misiune. A urmat cursurile Academiei Navale Americane. Alături de soţia Cindy, McCain are şapte copii şi patru nepoţi. Erou şi veteran al războiului din Vietnam, a fost la un pas de a fi ucis în 1967 când, în timpul unui bombardament, a fost grav rănit. Timp de aproape şase ani, el a fost prizonier de război, perioadă în care a fost supus inclusiv torturii. După retragerea sa din armată, la începutul anilor 80, John McCain a intrat în politică, iar la scurt timp, a fost ales senator de Arizona. Acum opt ani, a încercat să câştige încrederea republicanilor pentru a candida la preşedinţia Statelor Unite, avându-l drept contracandidat pe actualul lider de la Casa Albă, George W.Bush.

McCain este cunoscut pentru dicursul său foarte direct, care a îndepărtat o parte din electoratul ultraconservator, dar i-a atras pe independenţi. Le promite americanilor că îl va aduce pe Osama bin Laden la judecată: ?Vă privesc în ochi şi vă spun că, de-ar fi să-l urmăresc până la porţile iadului, îl voi prinde pe Osama bin Laden şi îl voi aduce în faţa justiţiei!? În vara anului trecut, a fost la un pas de a ieşi din cursa electorală, din cauza unei crize financiare, iar analiştii îi prevedeau în unanimitate retragerea. A rămas totuşi în prima linie, iar acum, McCain are mari şanse să câştige nominalizarea Partidului Republican. ?Ştiu că această naţiune va avea zile bune, cred că pot să vă conduc, aşadar vă cer umil să mă votaţi?, spune senatorul.



Platforma politică

În plan ecologic, McCain ar limita emisiile de dioxid de carbon, cerând forţelor pieţei să aducă spre folosire tehnologii avansate, precum energia nucleară, reducând dependenţa faţă de resursele străine de energie şi asigurând faptul că toate ţările contribuie la găsirea soluţiei pentru problema modificării climei. Este principalul autor al propunerii din Senatul american privitoare la reducerea emisiilor de carbon cu 65% până în anul 2050. Consideră că schimbarea climei reprezintă o problemă de securitate naţională.

Problema imigranţilor. Este important ca aceştia să înveţe limba engleză, istoria SUA şi noţiuni de educaţie civică, crede senatorul, adăugând că o parte esenţială a rezolvării problemelor legate de imigraţie constă în construirea unor alianţe puternice cu Mexicul şi cu ţările din America Latină care sprijină democraţia şi colaborează pentru a oferi oportunităţi economice cetăţenilor lor.

Este de părere că armata SUA ar trebui extinsă pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă în ziua de azi şi sprijină dezvoltarea apărării naţionale cu rachete.

McCain se opune ferm retragerii trupelor americane din Irak, dorind un mai mare angajament militar, necesar pentru un succes pe termen lung. El afirmă că nu sunt suficienţi soldaţi americani pentru a înlătura insurgenţele, pentru a oferi siguranţa necesară reconstruirii instituţiilor locale, pentru stoparea violenţei sectariene din Bagdad, pentru a anihila Al Qaida, a antrena armata irakiană şi pentru a introduce personal american în unităţile poliţiei irakiene. ?Cred că provocarea capitală a secolului XXI este cea a extremismului radical islamist. Vom vorbi mult despre asta, dar vă reamintesc faptul că centrul bătăliei, potrivit generalului Petreus, este Irakul. Evident, urmărim şi problemele cu Iranul.?



În repetate rânduri, el i-a atacat pe Barack Obama şi Hillary Clinton pentru că au cerut retragerea trupelor americane din Irak: ?Am o veste. Al-Qaida este în Irak. Al-Qaida. De aceea se numeşte Al-Qaida din Irak. Şi prieteni, dacă i-am fi lăsat, ei nu şi-ar fi stabilit doar o bază, ci ar fi preluat puterea în ţară şi nu voi permite să se întâmple asta, prieteni. Nu mă voi preda, nu mă voi preda în faţa Al-Qaida!? ?Nu aş avea nimic împotriva ca armata americană să stea şi 100 de ani în Irak, dacă trebuie!?



Barack Obama l-a asigurat pe John McCain că ştie unde se află Al-Qaida: ?Am nişte veşti pentru John McCain. Împreună cu George Bush, ne-a târât într-un război care n-ar fi trebuit niciodată autorizat şi nici suportat. Şi-au luat privirea de la oamenii care au fost responsabili de atacul de la 11 Septembrie. Al-Qaida din Afganistan este acum mai puternică decât oricând după 2001?, susţine Obama.

Alte promisiuni

Aflat în Michigan, statul american cu cea mai ridicată rată a şomajului, McCain şi-a luat un angajament faţă de ?Cei mai buni şi mai productivi muncitori din lume?, care ?locuiesc în acest stat?. ?Prieteni, ca preşedinte al Statelor Unite, voi vesti o nouă eră pentru Michigan şi voi face orice îmi stă în putere pentru a mă asigura că inima Americii, statul care a salvat lumea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va primi din nou locul său în economia naţională şi în lume. Îmi asum asta, prieteni, şi o voi face, voi crea noi locuri de muncă?, a declarat candidatul republican.

Zvonuri răutăcioase

În urmă cu o săptămână, influentul cotidian New York Times insinua că senatorul de 71 de ani ar fi avut, în trecut, o relaţie extraconjugală. Succesul lui de până acum se datorează tocmai reputaţiei sale de integritate, iar imaginea nepătată a fost umbrită de articolul celor de la New York Times. Ziarul susţine că, la sfârşitul anilor 90, McCain ar fi avut o relaţie ?romantică?, cu o femeie cu 30 de ani mai tânără, de la o agenţie de lobby. Aventura i-ar fi îngrijorat pe consilierii senatorului, care l-ar fi obligat să-i pună capăt. Echipa lui McCain a reproşat cotidianului că ?se coboară la politica de şanţ?, iar senatorul, cu soţia alături, a ieşit personal la rampă pentru a respinge acuzaţiile. ?Evident că sunt foarte dezamăgit de articol. Nu e adevărat. După cum se ştie, am servit cu onoare această ţară mai bine de o jumătate de secol, de la 17 ani?, a declarat McCain.

Conducerea ziarului continuă totuşi să susţină că tot ce s-a publicat este real. Mulţi comentatori cred însă că McCain va ieşi câştigat din scandal: New York Times, de orientare liberală, este foarte detestat de cercurile de dreapta, care ar putea reacţiona prin strângerea rândurilor în jurul lui McCain.

Cine îl susţine

Şeful său de campanie este Robert Mosbacher, om de afaceri din Houston şi politician. De asemenea, fostul candidat la învestitura republicană, Mitt Romney, îl susţine pe fostul său rival, pe care îl consideră ?un adevărat erou american? şi ?omul capabil să conducă ţara într-o perioadă periculoasă?. ?Eu am părerile mele, el le are pe ale sale dar, ca partid, suntem uniţi?, a declarat Romney într-o conferinţă de presă comună cu senatorul de Arizona. Susţinerea lui Romney este importantă şi în contextul în care McCain încearcă să obţină voturile aripii conservatoare din partid, încă sceptică, pe ale cărei voturi contează contracandidatul său rămas în cursă, Mike Huckabee. Dreapta religioasă a partidului republican îi reproşează lui McCain, printre altele, poziţiile moderate cu privire la avort sau homosexuali.

McCain se declară însă convins că poate reface unitatea republicanilor: ?Mesajul meu este că avem cu toţii principii comune, principii conservatoare comune, şi ar trebui să ne reunim în jurul problemelor cu care suntem de acord şi să ne respectăm, sper, opiniile în cele câteva puncte specifice în care suntem în dezacord?, a declarat el. McCain are parte şi de susţinerea fostului primar de New York, Rudy Giuliani, eliminat din cursa republicană pentru Casa Albă.

George Bush Senior îl susţine, iar sprijinul concentrat al mai-marilor partidului va intensifica presiunile asupra lui Mike Huckabee - principalul adversar al lui McCain - să îşi încheie campania şi să permită partidului să se concentreze asupra alegerilor generale din noiembrie. În acest timp, deşi Huckabee nu are aproape nici o şansă să primească învestitura, prezenţa sa continuă în această cursă riscă să îl pună pe McCain într-o situaţie stânjenitoare, dacă va câştiga un sprijin semnificativ în alegerile primare rămase. Pentru că Bush este locuitor al statului Texas, el vrea să obţină un sprijin pentru McCain în acest stat, pe fondul temerilor că republicanii ar putea să nu se simtă motivaţi să voteze, deoarece cursa este aproape certă.

Alţii:
Sylvester Stallone;
Arnold Schwarzenegger;
Henry Kissinger.

La cei 71 de ani ai săi, John McCain se poate considera deja candidatul partidului pentru Casa Albă şi se străduieşte să-şi pună în valoare experienţa politică, mult mai bogată decât a rivalilor săi democraţi. În timp ce opinia publică este concentrată pe Hillary sau Obama, el îşi construieşte o imagine a stabilităţii, cu care ar putea fi câştigătorul surpriză al fotoliului de la Casa Albă.



Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close