Antena 3 CNN Actualitate Dosar penal al unui sponsor PD rătăcit între Parchet şi DNA

Dosar penal al unui sponsor PD rătăcit între Parchet şi DNA

Dosar penal al unui sponsor PD rătăcit între Parchet şi DNA
03 Iul 2007   •   08:15
S-a pierdut un dosar penal! A rămas în schimb o gaură în buget de 97 milioane de dolari! Este vorba despre dosarul firmei Contransimex SA, unul dintre sponsorii campaniei electorale a Partidului Democrat în 2004. Misterioasa dipariţie, susţin jurnaliştii de la “Gândul”, s-a produs pe drumul dintre Parchetul General, condus la acea vreme de Ilie Botoş şi Direcţia Naţională Anţicorupţie. Firma Contransimex SA a obţinut de la câteva bănci în perioada 1992-1994, 31 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de camioane. Creditul extern a fost garantat de către statul român. Societatea a cumpărat însă maşini la un preţ aproape dublu, iar Ministerul de Finanţe a aprobat chiar un studiu de fezabilitate în acest sens. În 1997, însă Contransimex a intrat în incapacitate de plată.

Deşi în contractul cu statul român exista obligaţia ca maşinile să fie ipotecate în cazul în care nu existau bani pentru achitarea creditului extern, Contransimex a reuşit să vândă - cu adaos comercial - o mare parte din lotul de camioane. Mai mult, firma a vândut maşinile prin facturi invoice - ca şi cum le-ar fi exportat, pentru a evita plata TVA-ului! Instituţiile de control ale statului au recunoscut paguba, dar societatea şi-a continuat nestingherită activitatea cu toate că s-a cerut falimentul acesteia. Afacerile derulate de firmă au intrat în atenţia Parchetului General.

La începutul anului 2004, Parchetul General, condus la vremea aceea de Ilie Botoş, a deschis un dosar penal în legătură cu acest caz. Şi de aici, jurnaliştii remarcă o serie de coincidenţe. 2004 a fost an electoral, iar firma Contransimex s-a grăbit să sponsorizeze campania electorală a Partidului Democrat cu peste 4400 de lei. O altă coincidenţă - în iunie 2004 procurorul Constantin Gherţea, care, la ora actuală, este cercetat de DNA, pentru abuz în serviciu în alt caz, după ce a studiat cazul doar o lună de zile, a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de administratorul firmei.

Soluţia procurorului a fost însă infirmată câteva luni mai târziu, de către colegii săi de la Parchetul General. Astfel, dosarul a fost redeschis şi trimis la DNA, procurorii declinându-şi competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dar dosarul nu a mai ajuns pe masa procurorilor anti-corupţie. DNA a confirmat pentru „Gândul” că procurorii nu au în lucru un dosar al cărui obiect de cercetare să-l constituie firma Contransimex sau administratorul acesteia. Între timp, Contransimex a obţinut contracte de subantrepriză de peste 15 milioane de euro.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close