Antena 3 CNN Actualitate Donald Trump cere NATO să fie mai implicat în conflictul din Orientul Mijlociu. Ce rol ar putea avea România

Donald Trump cere NATO să fie mai implicat în conflictul din Orientul Mijlociu. Ce rol ar putea avea România

Claudia Simion
2 minute de citit Publicat la 19:32 08 Ian 2020 Modificat la 19:32 08 Ian 2020
Donald Trump cere NATO să fie mai implicat în conflictul din Orientul Mijlociu. Ce rol ar putea avea România
Foto: Agerpres/ EPA

"Ce presupune cererea făcută NATO de către Donald Trump, să fie mai implicat în procesul din Orientul Mijlociu. E una dintre întrebările pe care urmează să le clarificăm cât mai curând. Două pot să fie răspunsurile. Unul că americanii vizează o retragere semnificativă din regiune, așa cum a anunțat și Donald Trump. Și asta înseamnă că apare ideea de înlocuire a trupelor americane cu trupe NATO. Sau că americanii sugerează un suport substanțial al trupelor NATO, alături de trupele americane. Sigur că e puțin plauzibilă o plecare totală a americanilor de acolo, dar cert e că o asemenea sugestie sună bine doar la Teheran în momentul acesta. Mulți actori din regiune nu se simt deloc confortabili cu asta. Indiferent care va fi răspunsul, presiunea pe aliații din NATO va fi, inclusiv pentru România. 

Trump a vorbit de anumiți aliați din NATO care au sprijinit nepermis regimul iranian atunci când au ridicat sancțiunile împotriva Teheranului pentru că rachetele cu care bazele irakiene au fost lovite au fost cumpărate de Teheran cu banii pe care i-a obținut după ridicarea sancțiunilor. Vorbește despre state europene, în primul rând despre Franța și Germania. Din această perspectivă, Trump a transmis un mesaj membrilor NATO, care va fi greu de ignorat pentru că membrii NATO vorbeau despre o posibilă potențială retragere a Americii din NATO. Acum, Donald Trump a sugerat indirect că ar trebui să fie vorba de o solidarizare a trupelor și partenerilor NATO cu SUA, în raport cu cei din Orientul Mijlociu", a spus Dan Dungagiu, directorul ISPRI. 

Ce rol ar putea juca România în această implicare

"Rolul pe care România și-l va asuma în urma unei decizii politice. Nu există un rol prestabilit, așa cum niciodată nu a existat un rol prestabilit pentru actorii din NATO. E vorba de rolul pe care România și-l asumă ca urmare a unei decizii politice care trebuie să vină pe baza unei evaluări mult mai ample legată de ceea ce se întâmplă azi în lume". 

Nu există nicio certitudine că iranienii nu pregătesc vreun atentat sau un alt tip de răzbunare, însă varianta unei confruntări directe între SUA și Iran este exclusă în acest moment, a mai spus Dungagiu. 

Citiți și Donald Trump, anunț după atacul iranian: Suntem pregătiți pentru orice

"În acest moment, această situație se va opri acum. Asta nu înseamnă că cineva poate să aibă garanții 100% că în acest moment iranienii nu pregătesc un atentat sau o replică sau un tip de răzbunare. Nu poate să dea nimeni nicio garanție. Dar putem spune cu certitudine că potențialul unei confruntări militare directe Washington-Teherean a fost stopat, a ieșit din joc". 

Donald Trump cere NATO să fie mai implicat. Ce rol ar putea avea România

Preşedintele Donald Trump susţine că SUA vor impune "imediat" noi sancţiuni împotriva Iranului până când "îşi va schimba comportamentul" şi că va cere NATO să se implice "mult mai mult" în Orientul Mijlociu, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Niciun american nu a fost rănit în atacurile de noaptea trecută", a declarat Trump la Casa Albă. Iranul "pare să dea înapoi" după loviturile aeriene din Irak care nu s-au soldat cu nicio victimă americană, şi-a exprimat miercuri satisfacţia preşedintele american Donald Trump, înconjurat de înalţi responsabili ai guvernului şi ai Pentagonului.

×
x close