Câinii ar fi fost domesticiți inițial în Asia centrală - Nepal și Mongolia -, potrivit unui studiu publicat luni în Proceedings of National Academy of Science și preluat marți de AFP. Ei descind din lupii suri din Eurasia din care au evoluat de cel puțin 15.000 de ani, precizează cercetătorii.
Oamenii de știință nu au reușit totuși să determine cu exactitate când și unde a avut loc domesticirea, astfel că există încă o dezbatere în acest sens.
Pe glob există circa un miliard de câini, majoritatea nefiind de rasă, ci metiși. Ultimii aparțin mai degrabă unui grup canin întins din punct de vedere geografic și diversificat genetic, fiind numiți câini comunitari sau vagabonzi.
Pentru a stabili originile și răspândirea primilor câini, cercetătorii au analizat peste 185.800 de marcări genetici din cromozomul Y și ADN-ul mitocondrial a peste 4.600 de câini, de rasă și comunitari din 38 de țări. Analizele, care au dezvăluit o mai mare diversitate genetică la câinii comunitari decât la cei de rasă pură, sugerează că animalele au fost probabil domesticite în Nepal și Mongolia.
Multe populații canine din Egipt, Vietnam și India prezintă puține semne de descendență din câinii europeni. În schimb, câinii comunitari din sudul Pacificului, America Centrală și de Sud și Antile au origini evident europene.
Studiul sugerează că domesticirea câinilor a avut loc în Asia Centrală, animalele domesticite răspândindu-se apoi în Asia de Est și dincolo de acest spațiu.
Strămoșul câinelui este lupul sur, iar oamenii de știință sunt toți de acord asupra acestui lucru.
În studii precedente, echipe de cercetători sugeraseră că originea câinelui ar putea fi în Europa, Orientul Apropiat, Siberia sau în sudul Chinei. Asia Centrală este ultima dintre ipoteze și cea mai bună, consideră autorii studiului menționat de AFP.