REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai I a murit marţi 5 decembrie, la ora 13.00, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia), la vârsta de 96 de ani.
Regele Mihai s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul regelui Carol al II-lea şi al reginei Elena, prinţesă a Greciei.
REGELE MIHAI A MURIT. Mihai a fost ultimul rege al României şi era ultimul şef de stat în viaţă, din perioada celui de-al doilea război mondial. Fiu al principelui Carol, Mihai a moştenit de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen.
Prima dată a urcat pe tron la vârsta de numai şase ani, pe 20 iulie 1927, când tatăl său a renunţat la prerogativele de moştenitor al Coroanei. Pentru că era minor, domnia sa a fost formală, Mihai I fiind reprezentat de o Regenţă, o instituţie care nu a reuşit, însă, să se impună în stat.
Deşi tatăl său, Carol, a renunţat la tron, în 1930 s-a întors în ţară şi a fost votat de Parlament ca rege al României. Cele doua corpuri Legislative au preferat un rege tânăr în faţa unei Regenţe fără autoritate. Lui Mihai i s-a oferit, atunci, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.
Mihai a revenit pe tron 10 ani mai târziu, după o perioadă confuză de domnie a tatălui său. Carol a fost forţat să abdice, după pierderea mai multor teritorii în război. Încă de la numire, rolul lui Mihai, ca rege, a fost extrem de restrâns. Atribuţiile de decizie în stat au fost preluate de generalul Ion Antonescu.
Pe fondul unor schimbări de pe fronturile celui de-al doilea război mondial, în jurul regelui s-a format o mişcare împotriva lui Antonescu. În 1944, pe 23 august, se întorc armele împotriva Germaniei hitleriste şi România participă la operaţiunile militare de pe frontul coaliţiei antifasciste. Istoricii români consideră că decizia, care i-a aparţinut regelui Mihai, ar fi scurtat războiul cu cel puţin 200 de zile.
Încet, încet, atribuţiile regelui au fost diminuate, ca urmare a strategiei puterii politice din Rusia. În 1947, în condiţiile ocupaţiei sovietice şi a eliminării de pe scena politică românească a partidelor politice tradiţionale, PNŢ şi PNL, monarhia a devenit ultimul obstacol în calea subordonării ţării intereselor dictate de Moscova.
La sfârşitul anului 1947, comuniştii l-au forţat pe regele Mihai I să abdice şi să părăsească ţara, în ianuarie 1948, împreună cu familia. Tot atunci i-a fost retrasă şi cetăţenia română.
La 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a spus, atunci când a abdicat, că renunţă la tron atât pentru el, cât şi pentru urmaşii săi. „Abdic pentru mine şi pentru urmaşii mei de la Tron, renunţând pentru mine şi pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat la Rege al României. Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de Stat”.
Regele Mihai şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în exil.
REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai I a murit marţi 5 decembrie, la ora 13.00, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia), la vârsta de 96 de ani.