Antena 3 CNN Actualitate Doi notari, reţinuţi pentru cămătărie. Prejudiciul se ridică la 1.000.000 de euro

Doi notari, reţinuţi pentru cămătărie. Prejudiciul se ridică la 1.000.000 de euro

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 09:24 12 Noi 2012 Modificat la 09:24 12 Noi 2012
Doi notari, reţinuţi pentru cămătărie. Prejudiciul se ridică la 1.000.000 de euro
Foto: Agerpres
Update13.30 - Doi notari din Sibiu şi un funcţionar de la Oficiul de Cadastru Sibiu au fost reţinuţi pentru cămătărie. Aceştia sunt acuzaţi că făceau parte dintr-un grup care desfăşura astfel de activităţi. Anchetatorii au găsit la percheziţii şapte maşini de lux, monede vechi de aur şi peste 60.000 de euro.
___________________________________________________

Procurorii DIICOT Alba fac, luni dimineaţă, 19 percheziţii în Sibiu într-un caz în care 17 persoane sunt învinuite de înşelăciune, şantaj, cămătărie şi spălare de bani, prejudiciul fiind de peste un milion de euro.

Printre persoanele suspectate se numără un notar public din Sibiu, acuzat de cămătărie, precum şi o angajată a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu, informează Mediafax.

Oamenii legii au descins la locuinţele membrilor grupării, la sediul unei societăţi comerciale, precum şi la un birou notarial.

Potrivit sursei citate, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din înşelăciuni, şantaj şi cămătărie.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au identificat 15 victime ale acestei reţele, pe care învinuiţii le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptamânale/lunare de 10-50%.

Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării îi obligau pe cei împrumutaţi să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre învinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate a Oficiului de Cadastru Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.

Sursa citată mai precizează că notarul public primea comisioane substanţiale în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înşelarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut.

Ulterior, învinuiţii recurgeau la violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discreţionar de către membrii grupării.

Procurorii DIICOT urmează să ducă la audieri 30 de  persoane.





×
x close