Antena 3 CNN Actualitate Doi membri UDMR, acuzaţi de fals în acte publice

Doi membri UDMR, acuzaţi de fals în acte publice

1 minut de citit Publicat la 13:21 11 Dec 2009 Modificat la 13:21 11 Dec 2009
Doi membri UDMR, acuzaţi de fals în acte publice
Doi membrii UDMR sunt acuzaţi că se folosesc de acte false şi cer în justiţie retrocedarea a zeci de mii de hectare de pădure şi restituirea mai multor imobile în valoare de zeci de milioane de euro, scrie Jurnalul Naţional. Cei doi au înfiinţat o asociaţie care, spun, că este identică cu o altă organizaţie din perioada 1946. Aceasta din urmă deţinea mai multe terenuri şi imobile, cerute acum de liderii maghiari înapoi.

Asociaţia Composesorală Bunuri private din Ciuc" a fost înfiinţată în aprilie 2000, şi a fost înregistrată ca persoană juridică. În 2002, preşedintele Asociaţiei, fostul senatorul UDMR Hajdu Gabor, împreună cu fostul deputat UDMR Robert Raduly, în prezent primarul din Miercurea-Ciuc, au dat în judecată statul român. Cei doi au cerut ca proaspăt înfiinţata Asociaţie să fie considerată una şi aceeaşi persoană juridică cu "Asociaţia Composesorală Bunuri private din Ciuc", existentă din 1946. Numai că asociaţia celor doi lideri UDMR este persoană juridică de drept privat, iar cea din 1946 era de drept public.

Reprezentanţii Asociaţiei au falsificat Monitorul Oficial al Regatului României nr. 227 din 1 octombrie 1946, de unde a fost eliminat, cu ajutorul corectorului, cuvântul "public", ca element al caracterului juridic al asociaţiei înfiinţate. Documentul a fost apoi xerocopiat, iar falsul rezultat a fost depus la dosarul cauzei, scriu ziariştii de la Jurnalul Naţional.

Judecătorul Marian Mircea Aur, acum magistrat la Tribunalul Galaţi a dat sentinţa prin care se constată identitatea celor două organizaţii. După decizia instanţei, s-a trecut la solicitarea către comisiile locale de fond funciar a retrocedării terenurilor şi a altor imobile.

În 2004, o solicitare de restituire le-a fost acceptată. Este vorba despre terenul şi clădirea, cu suprafaţă de peste trei hectare, în care funcţiona Orfelinatul de la Şumuleu Ciuc, aflat în subordinea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Harghita.

În toate celelalte solicitări, Curtea de Apel din Târgu-Mureş a respins solicitările motivând că "Bunurile Private din Ciuc" a fost regie publică şi, ca urmare, nu poate fi aceeaşi cu persoana juridică de drept privat înfiinţată în anul 2000, chiar dacă poartă aceeaşi denumire.

Antena 3

×
x close