Antena 3 CNN Actualitate Doi ani de la moartea politologului Silviu Brucan

Doi ani de la moartea politologului Silviu Brucan

1 minut de citit Publicat la 10:53 14 Sep 2008 Modificat la 10:53 14 Sep 2008
Doi ani de la moartea politologului Silviu Brucan
Duminică se împlinesc doi ani de când marele politolog Silviu Brucan a încetat din viaţă. O personalitate marcantă, Silviu Brucan a fost unul dintre semnatarii „Scrisorii celor şase”, un „manifest” care atrăgea atenţia marilor state despre situaţia din România. A făcut şi o profetie, ajunsă celebră, imediat după revoluţie- „Pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani", spunea Silviu Brucan.

Silviu Brucan s-a născut la Bucuresti, pe 18 ianuarie 1916, sub numele Saul Bruckner. Numele de Silviu Brucan l-a luat ulterior fiind doar rezultatul unui compromis cu regimul comunist. În septembrie 1944 a fost numit secretar general de redacţie la ziarul Scânteia. A fost ambasadorul României în SUA, ăn 1955, si la Organizaţia Naţiunilor Unite, între 1959 şi 1962.

În momentul in care Ceausescu a fost numit secretar general al Partidului Comunist Roman, Brucan a vrut sa demisioneze din Guvern şi să ramână profesor la universitate. În urma unor declaraţii făcute împotriva regimului ceauşist, a fost pus însă sub urmarire si trimis in domiciliu fortat in 1987. Un an mai târziu, lucru rar întâlnit la acea vreme, Silviu Brucan a primit o viză pentru Statele Unite, unde a petrecut şase luni.

A urmat, în martie 1989, cel mai renumit demers anticeauşit, „Scrisoarea celor şase”. Un „manifest”, ce a fost publicat de Europa Liberă şi BBC în ziua de 11 martie 1989, în care Brucan, Gheorghe Apostol, initiatorul documentului, Corneliu Mănescu şi alţii atrăgeau atenţia marilor democraţii ale lumii asupra situaţiei din România.
Imediat după revoluţia din 1989 Brucan a fost membru în FSN. În această calitate el a rostit expresia „stupid people”, motivând-o astfel: „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Aceasta „profetie” i-a atras porecla de Oracolul din Dămăroaia, cartier bucureştean unde acesta a avut domiciliu forţat în ultimii ani ai comunismului.

Brucan a scris mai multe volume de politologie şi publicistică printre care „De la capitalism la socialism şi retur” în 1998 sau „România în derivă”, în anul 2000.

Antena 3

×
x close