Dacă pierde procesul, țara noastră ar putea plăti companiei americane o sumă uriașă.
"Citația pe care a primit-o Guvernul României prin Ministerul Sănătății a ajuns la destinație în data de 8 decembrie 2023.
Un document similar a fost trimis și către Ministerul Afacerilor Externe.
Documentul, în limbile română și franceză, are 16 pagini din care aflăm, în primul rând, faptul că Pfizer cere Guvernului României să se prezinte în data de marți, 20 februarie 2024, la ora 9:00, în fața Primei camere a Tribunalului de Primă Instanță din Bruxelles.
Potrivit Pfizer, deși a beneficiat de contractul de achiziție și de garanțiile oferite de acesta, în special în perioada de vârf a crizei pandemice, România a refuzat ulterior să-și onoreze angajamentele și încearcă să evite îndeplinirea obligațiilor contractuale.
Pfizer arată spre cele 29 de milioane de doze contractate în guvernele anterioare
Concret, compania americană de biotehnologie spune că țara noastră încalcă termenii contractului de achiziție.
Aproape 29 de milioane de doze pe care România le-a contractat sub guvernele anterioare nu mai sunt în prezent sunt necesare, iar țara nostră refuză să mai plătească aceste doze.
Confruntată cu această opoziție din partea României, compania Pfizer susține că a făcut demersuri menite să evite acțiunea în instanță: a amânat livrarea dozelor în termenele stabilite în contract, dar a oferit și posibilitatea ca România să vândă către alte țări un anumit număr de doze contractate în nume propriu.
România a cerut anul trecut ca Pfizer să amâne pe termen nedeterminat livrarea dozelor rămase
Decizia Pfizer de a recurge la Justiție a venit după ce în data de 19 iulie anul trecut țara noastră a cerut amânarea, pentru o perioadă nespecificată de timp, a livrării dozelor contractate și pe care încă nu le-a primit.
Autoritățile române au invocat lipsa capacității de stocare și cererea scăzută de vaccin în țară.
În prezent, reprezentanții Executivului caută o casă de avocatură care să reprezinte Guvernul României în acest proces, în urma căruia riscă să plătească 550 de milioane de euro", a relatat Mădălina Mihalache, realizator Antena 3 CNN.