Antena 3 CNN Actualitate Document oficial irakian: România a plătit răscumpărare pentru jurnaliştii răpiţi în Irak

Document oficial irakian: România a plătit răscumpărare pentru jurnaliştii răpiţi în Irak

Document oficial irakian: România a plătit răscumpărare pentru jurnaliştii răpiţi în Irak
13 Noi 2009   •   19:56

Statul român a plătit o răscumpărare pentru jurnaliştii răpiţi în Irak, potrivit unui document al Curţii Federale de Casaţie irakiene, prezentat de Jurnalul Naţional.

"După negocierile purtate de Guvernul României şi încasarea răscumpărării de la acesta, ei au fost puşi în libertate şi nu au fost înregistrate declaraţiile lor în cursul anchetei deoarece ei au plecat în România, în ciuda înregistrării ştirilor privind delictul de către reprezentantul Ambasadei României" se arată în documentul menţionat.

Suma plătită de statul român, prin intermediul serviciilor secrete, s-ar fi ridicat la 12-13 milioane de dolari, potrivit declaraţiilor procurorului de caz Ciprian Nastasiu, care s-a ocupat de anchetarea lui Hayssam. În cartea ?Prădarea României? a scriitorului româno-american Victor Găetan, Nastasiu arată că o parte din aceşti bani nu au ajuns însă la răpitorii irakieni, care au primit numai 8 milioane de dolari.

?Potrivit procurorului Nastasiu, Omar Hayssam a fost cel care a conceput planul răpirii celor trei ziarişti români. Marie Jean Ion, Sorin Mişcoci şI Ovidiu Ohanesian au mers de bună voie în Irak, momeala lui Omar fiind promisiunea că le vor fi aranjate interviuri cu sirieni şI irakieni de rang înalt? scriu cei de la Jurnalul Naţional.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Irak
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close