Documentul pe baza căruia conducerea ANRP demisionează în bloc: se cere amendarea preşedintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor de despăgubire, în condiţiile în care în România, timp de doi ani, între mai 2011 şi iunie 2013, nu s-a emis niciun titlu de despăgubire.
În acelaşi timp, se cere amendarea vicepreşedintelui responsabil pentru neplata unor despăgubiri, în condiţile în care Ministerul Finanţelor nu a alocat în ultimii cinci ani decât 20-25% din suma necesară acordării acestor despăgubiri, iar din 2012, conturile ANRP au fost în permanenţă blocate prin executări silite. Este vorba de decizii de amendare luate în urma unor procese deschise în instanţă de oameni nemulţumiţi că nu şi-au primit despăgubirile pe terenuri care le-au fost confiscate în mod abuziv.
De asemenea, cei de la ANRP spun că în acest moment sunt în pericolul afectării grave a intereselor patrimoniale personale, pentru că amenzile nu se impun instituţiei ANRP, ci şefilor instituţiei în mod personal.
Sunt 150 de cereri de amendare a şefilor ANRP, iar şefii instituţiei spun că sunt într-o situaţie fără ieşire.
Omul care, în urmă cu câteva luni, l-a reclamat la Parchet pe ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, a demisionat de la conducerea ANRP.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, şi cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei s-au plâns de amenzile primite pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, a demisionat din funcţie şi i-a înmânat luni cererea sa premierului Victor Ponta. De asemenea, alături de Băeşu au renunţat la funcţii şi cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei.
Ponta: Avem o problemă foarte gravă la ANRP. Situaţia este blocată, oamenii sunt între ciocan şi nicovală