Statul i-a trimis la studii în străinătate, dar a uitat de un an de zile să le mai plătească bursele! Aşa că acum doctoranzii români se chinuie să supravieţuiască. Teoretic, banii există pentru că vin printr-un program cu finanţare europeană. Prcatic însă autorităţile române sunt încurcate de numărul mare de proiecte pe care trebuie să le deruleze.
Universitatea Bucureşti şi Academia de Studii Economice au acum 100 de doctoranzi care îşi pregătesc tezele la facultăţi din străinătate. Numai universitatea are alocaţi pentru ei peste trei milioane de euro. Dar, n-a plătit vreun leu până acum. La ASE e la fel.
Ca să le plătească doctoranzilor o parte din bursă, unele universităţi au fost nevoite să se împrumute.
Raluca face un postdoctorat în Marea Britanie şi spune că reuşeşte să rămână în acest program doar pentru că o ajută familia.
La începutul anului, fiecare universitate şi-a selectat doctoranzii. Listele au fost aprobate de Ministerul Educaţiei, iar Autoritatea de Management din Ministerul Muncii urma să se ocupe ca banii să ajungă la beneficiari.Însă, undeva s-a rupt lanţul.
Singurul lucru pe care îl pot face autorităţile este să urgenteze rambursările astfel încât să poată fi daţi o parte din bani universităţilor. Dar acest proces va mai dura cel puţin o lună şi jumătate, spun cei de la ministerul Educaţiei.
Bursierii ar fi trebuit să primească între 1.800 şi 2.200 de lei lunar dacă rămân în ţară. Iar dacă aleg să plece în străinătate trebuie să se încadreze între 3.500 şi 4.200 de lei.
Majoritatea universităţilor din ţară se confruntă cu problema burselor întârziate.