România va începe plata din 2013 şi va beneficia de aceste avioane abia din 2016, pentru ca efortul bugetar să fie mai mic, suma totală de achitat fiind plătită în tranşe anuale, timp de mai mulţi ani.
.
"Efortul se situează undeva în jur la 100.000.000 de milioane de euro pe an. Aceasta nu înseamnă că avioanele costă 600 de milioane de dolari (...) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a spus Dobriţoiu, potrivit Mediafax.
El a precizat că, în condiţiile în care cele 12 avioane costă 120 de milioane de dolari, restul plăţii (până la 600 de milioane de dolari - n.r.) constă în suport logistic.
Ministrul Apărării a spus că în contravaloarea suportului logistic nu intră şi modernizarea pistelor, care se va face printr-un efort bugetar suplimentar, în valoare de 55 de milioane de lei.
Potrivit lui Dobriţoiu, trainingul piloţilor va avea două etape, astfel: într-o primă etapă în Portugalia, unde costurile sunt mult mai mici şi într-o a doua etapă în SUA.
Dobriţoiu a spus că în banii pe care România îi va plăti nu se regăseşte şi contravaloarea programului de înarmare a avioanelor.
Ministrul a spus că avioanele sunt modernizate la nivelul penultimei generaţii de avioane F 16, iar pachetul de înarmare costă maximum 100 de milioane de dolari.
Referitor la modernizarea avioanelor, Dobriţoiu a spus că, oricum, pentru operarea acestor avioane, care mai au peste 4.500 de ore de zbor - fiind, practic, la jumătatea vieţii - trebuie asigurate stocuri de piese de schimb.
El a arătat că aceste avioane vor putea să îşi îndeplinească toate misiunile pentru minimum 20 de ani.
Ministrul Apărării a afirmat că varianta achiziţionării unor avioane noi era exclusă.
Membrii Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au aprobat, în şedinţa de joi, cumpărarea avioanelor multirol.
Dobriţoiu a anunţat duminică faptul că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia. Ministrul a mai afirmat că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită anul viitor.