"Fenomenul este unul foarte amplu. Noi vom organiza o comisie de analiză a fiecărui caz în parte, în aşa fel încât la sfârşitul acestui proces de scurtă durată să adoptăm măsurile administrative şi legale necesare în scopul retragerii gradelor oferite în mod oneros şi redării demnităţii şi respectului pentru gradul militar", a declarat, joi, ministrul Apărării, citat de Mediafax.
În opinia lui Dobriţoiu, chiar dacă aceste grade au fost acordate unor cadre în rezervă, ele nu sunt mai puţin importante, iar avansarea de la soldat sau absolvent la gradul de colonel este una jignitoare pentru armată.
"De regulă, avansările cadrelor militare în rezervă se fac în urma unor activităţi de pregătire a rezervei, activităţi care se încheie cu unele aprecieri de serviciu. În baza acestor aprecieri oamenii se avansează în câte o treaptă, nu ca Făt-Frumos, Fiul Iepei, să crească într-o noapte cât alţii în zece ani. Fiecare grad are impactul lui emoţional şi valoarea lui simbolistică, ori în momentul în care cineva care nici nu a trecut prin armată, sau când a văzut armata a excclamat ?Uite, mamă, trec soldaţii!?, a ajuns de la soldat sau de la absolvent la gradul de colonel este mult prea mult, iar instituţia aceasta nu merită jignită în acest fel", a conchis Dobriţoiu.
În cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzată joi seară, la Antena 3, moderatorul Mihai Gâdea a prezentat o listă care conţine nume sonore din viaţa politică românească şi nu numai, avansate în diferite grade în Armată.
Avansările cu câte 5-6 grade odată sunt total nespecifice sistemului militar românesc, dar fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, a făcut posibil imposibilul.