Antena 3 CNN Actualitate DNA: Realitatea Media, urmărită penal pentru spălare de bani

DNA: Realitatea Media, urmărită penal pentru spălare de bani

M.Z.
4 minute de citit Publicat la 16:43 17 Oct 2013 Modificat la 16:43 17 Oct 2013
DNA: Realitatea Media, urmărită penal pentru spălare de bani
Foto: lexisnexis.com
Firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments (deţinută de Cozmin Guţă şi Maricel Păcuraru) şi Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media, sunt urmărite penal în dosarul în care sunt învinuite 12 persoane, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
 
DNA precizează că a fost începută urmărirea penală şi faţă de trei persoane juridice, în dosarul privind activităţile infracţionale desfăşurate în cadrul procedurii de insolvenţă a SC Realitatea Media SA.
 
Astfel, SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, "există date şi indicii temeinice că a fost finanţată cu bani proveniţi din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut".
 
A doua firmă urmărită penal în acest dosar este SC Strategies Research Investments SRL, a lui Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăţi au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor, potrivit DNA.
 
"Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde s-au formulat cereri de înregistrare a menţiunilor privind schimbarea acţionariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC Realitatea Media SA", susţin procurorii în comunicatul DNA.
 
Cea de-a treia firmă urmărită penal în acelaşi dosar este Rovigo SPRL, pentru infracţiunea de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date şi indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media, se mai precizează în comunicatul DNA.

Guşă a fost la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile la adresa societăţii sale
 
Cozmin Guşă a fost, joi, la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile în cazul societăţii la care el este acţionar şi care a preluat controlul Realitatea Media, în dosarul în care au fost puse sub învinuire 12 persoane, printre care şi asociatul său în firmă, Maricel Păcuraru. 
 
Guşă a spus că nu crede în acuzaţiile formulate împotriva persoanei juridice SC Strategies Research Investments SRL, societatea care a preluat Realitatea Media şi în care el este acţionar cu 50 la sută.
 
Cozmin Guşă a mai spus că "cei mai deranjaţi în acest caz sunt cei doi parteneri de afaceri, Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă", potrivit Mediafax
 
"Unul este supărat pentru că este criticat tot timpul, şi aici mă refer la iresponsabilul vesel Victor Ponta, iar celălalt, Ghiţă, este derajat de faptul că trebuie să returneze foarte mulţi bani Realităţii TV, iar în acelaşi timp face foarte multe probleme postului de televiziune, în încercarea lui de a-l aduce în faliment", a declarat Guşă.
 
Maricel Păcuraru, Mirel Mircea Amariţei şi Sorin Ionuţ Barbu sunt urmăriţi penal, fiind acuzaţi că, în cadrul procedurii insolvenţei Realitatea Media, au antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea, a anunţat, în 15 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
 
Alte nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg şi Monica Hoffman - fratele şi o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmărite penal pentru infracţiuni ce au avut ca scop influenţarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA şi preluarea acesteia.
 
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în 2011 şi 2012, învinuiţii, aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari, au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA şi preluării controlului asupra acesteia, susţin anchetatorii.
 
Potrivit procurorilor anticorupţie, din probele administrate în cauză a rezultat că aceştia au acţionat pe două paliere.
 
Conform probelor administrate, suma iniţială de cinci milioane de euro folosită pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut, precizează sursa citată.
 
Surse judiciare au declarat că ancheta are legătură şi cu dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta - şeful de cabinet al fostului preşedinte ANAF Sorin Blejnar.
 
În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acţionari sunt Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%)
 
Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011. 

Elan Schwartzenberg: Nu am fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media şi nu mă ascund
 
Omul de afaceri Elan Schwartzenberg spune că nu a fost citat de nimeni în legătură cu Realitatea Media şi că nu se ascunde, precizând că toate operaţiunile comerciale pe care le-a făcut au la bază acte şi justificări legale, potrivit Mediafax.
 
Schwartzenberg a spus că "insolvenţa Realitatea Media a fost decisă în noiembrie 2011 în ideea de a o salva de la faliment şi, implicit, televiziunea Realitatea TV". 
 
El mai spune că, în ciuda acestor lucuri, timp de mai mult de un an de zile, "Guşă a controlat efectiv procedura, atât prin numirea administratorilor judiciari şi a comitetului creditorilor, cât şi prin determinarea hotărârilor judecătorului sindic Mariana Moncea, care, de fiecare dată când dl Guşă pierde la Curtea de Apel, inventează alte şi alte <soluţii>". 
 
El mai spune că "vânzarea mărcilor Realitatea Media a fost aprobată de comitetul creditorilor şi s-a derulat, după un regulament elaborat de administratorul judiciar şi aprobat în condiţiile legii de creditori.


 

×
x close