Antena 3 CNN Actualitate DNA îi cere președintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a trei foști miniștri

DNA îi cere președintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a trei foști miniștri

M.Z.
5 minute de citit Publicat la 12:43 23 Noi 2016 Modificat la 12:43 23 Noi 2016
BeFunky Collage.jpg
Foto: Agerpres

DNA i-a cerut președintelui Klaus Iohannis, miercuri, aviz pentru urmărire penală a doi foști miniștri și un fost secretar de stat, în noul dosar Microsoft 2.

Este vorba despre fostul ministru al Comunicațiilor Dan Nica, fostul ministru al Educației Alexandru Athanasiu și Silvia Adriana Țicău, fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, toți acuzați de abuz în serviciu.

Procurorii vorbesc de un prejudiciu de 47 de milioane de dolari în cazul fostului ministru Dan Nica și un prejudiciu de aproape 67 de milioane de dolari în cazul Adrianei Țicău.
În ce-l privește pe fostul ministru Alexandru Athanasiu, prejudiciul ar fi ceva mai mic, de 19 milioane de dolari.

DNA a început partea finală a anchetei în dosarul denumit ”Microsoft 2”

Dosarul ”Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Pe 21 noiembrie, fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

Partea a doua a anchetei Microsoft vizează, până acum, implicarea a opt miniștri plus un fost premier interimar. Presupusul prejudiciul este, potrivit procurorilor DNA, de 67 de milioane de euro. În această parte a doua a anchetei, Claudiu Florică, afaceristul care controla Fujitsu România, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit DNA.

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi doi foşti directori ai Microsoft România - Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu

În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

Fostul ministru Dan Nica a fost audiat de procurorii DNA în dosarul Microsoft în septembrie 2015.

Miniștrii cercetați
În dosarul ”Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Cel de-al noulea ministru vizat de anchetă, Gabriel Sandu, a fost deja condamnat în primul dosar al licențelor Microsoft, ispășind o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Citiți și Athanasiu, după ce DNA a cerut urmărirea sa penală: Sunt foarte uimit, nu văd rostul avizului

Comunicatul DNA
 

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unor persoane care au deținut calitatea de membri ai Guvernului, respectiv
 

NICA DAN, ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 - iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
ȚICĂU SILVIA ADRIANA, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie - decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al educației și cercetării în perioada 2003-2005, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de cei trei foști miniștri are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Nica Dan, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 și nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft. În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Țicău Silvia Adriana, cu încălcarea privind Statutul funcționarilor publici și privind achizițiile publice, a efectuat următoarele activități:

- a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.1473/11.12.2003,

- a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate, Țicău Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

În calitate de ministru al educației și cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

×
x close