Antena 3 CNN Actualitate DNA: Fostul director general al Autorităţii Navale Române, trimis în judecată

DNA: Fostul director general al Autorităţii Navale Române, trimis în judecată

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 16:29 16 Mai 2017 Modificat la 16:29 16 Mai 2017
o_1bg8n463p11c9hur8261d9292n8.jpg
Foto: pixabay.com

Procurorii DNA Constanţa l-au trimis în judecată pe Liviu-Aurelian Cazan, la data faptei director general al Autorităţii Navale Române, după ce, pentru a ajuta la ieşirea din insolvenţă a Companiei Naţionale ”Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA” Giurgiu, a achiziţionat din patrimoniul acesteia două corpuri de clădire la un preţ supraevaluat. 

El este acuzat de DNA de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi, Liviu Cazan, în calitate de director general, în martie 2016, a încălcat, cu rea-credinţă, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreţionară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularităţii şi economicităţii plăţilor). 

Procurorii susţin că astfel s-a produs un prejudiciu instituţiei pe care acesta o reprezenta în valoare de aproximativ 850.000 euro (cu TVA ), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Compania Naţională ”Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA” Giurgiu (CNAPDF). 

"Concret, în 31 martie 2016, Liviu Cazan, în calitatea menţionată, pentru a ajuta la ieşirea din insolvenţă a CNAPDF, a achiziţionat din patrimoniul acestei societăţi două corpuri de clădire (unul dintre acestea fiind în stare avansată de degradare), la un preţ supraevaluat, de 1.380.381 euro, având la bază motive tehnice false, artificial introduse. Acţiunile deliberate ale inculpatului Cazan, care a urmărit 'cu orice preţ' achiziţia ambelor imobile, deşi numai unul era util Autorităţii Navale Române, au condus la efectuarea unor plăţi ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorităţii Navale Române, cu consecinţe deosebit de grave", au reţinut anchetatorii. 

DNA precizează că Autoritatea Navală Română nu a comunicat dacă se constituie parte civilă. 

În cauză, s-a dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare pe numele lui Cazan, până la concurenţa prejudiciului, dar şi sechestru asigurator asupra imobilelor deţinute de acesta. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse. 

×
Etichete: abuz in serviciu
x close