DNA a cerut miercuri Tribunalului Bucureşti să trimită la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o parte din contestaţia la executare depusă de Liviu Dragnea, pentru a se stabili cine sunt judecătorii care au semnat motivarea în dosarul "Referendumul", scrie Agerpres.
Liviu Dragnea nu s-a prezentat miercuri la tribunal, el fiind reprezentat de avocata Maria Vasii. Aceasta a ridicat două excepţii şi a cerut amânarea procesului, deoarece la dosar nu a fost depusă hotărârea definitivă dată de completul de cinci judecători de la ÎCCJ în dosarul "Referendumul".
Instanţa a rămas în pronunţare pe solicitarea DNA.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus pe 3 februarie la Tribunalul Bucureşti o contestaţie la executare, împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primite în dosarul "Referendumul". Acţiunea are ca obiect contestaţia la executare (art. 598 Noul Cod de procedură penală), aceasta fiind o cale extraordinară de atac.
Potrivit art. 598 din Codul de procedură penală, contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.
Pe 2 februarie, Liviu Dragnea anunţa că a început o acţiune de redeschidere a procesului 'Referendumul', prin depunerea unei contestaţii la executare adresată Tribunalului Bucureşti. După numai câteva zile de la această declaraţie, pe 8 februarie, ÎCCJ publica motivarea în dosarul "Referendumul".