Bugetele extrem de reduse ale universităţilor îi determină pe rectori să ia măsuri drastice. Astfel, la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea se anunţă disponibilizări masive ale cadrelor didactice. Şi asta pentru că numărul profesorilor este nejustificat de mare. Există catedre unde este un profesor la doi studenţi, în condiţiile în care legea prevede un profesor la cinci studenţi. Facultatea de Medicină şi Farmacie deţine aproape 40% din numărul cadrelor didactice, în timp ce are numai 10% din numărul total al studenţilor de la Universitatea din Oradea.
Aproximativ 170 de dascăli de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea ar putea rămâne fără loc de muncă. Instituţia de învăţământ se va reorganiza, iar din cele 17 catedre vor rămâne numai 11. Ca atare, conducerea universităţii spune că toţi profesorii care nu îşi justifică locul vor fi concediaţi.
Abia la începutul anului viitor se va ştii exact care sunt cei care vor părăsi Facultatea de Medicină şi Farmacie. Conducerea universităţii orădene a trasat câteva criterii pe baza cărora se va face selecţia cadrelor didactice. Astfel, vor rămâne în primul rând cei care au cel mai înalt grad didactic, profesorii şi conferenţiarii, cei care au doctoratul luat, cei care au cel mai mare punctaj obţinut în urma activităţii de peste an şi, nu în ultimul rând, va conta şi vechimea. Facultatea de Medicină şi Farmacie are un număr de aproape 500 de cadre didactice, în condiţiile în care întreaga universitate are 1.300 de cadre didactice.
Antena 3