Acesta a precizat că în patru zile produsul va ajunge în România, iar până atunci pacienţii care au nevoie au şi alte alternative.
"Nu este cazul să se inducă panică în populaţie. Produsele noastre nu vor dispărea de pe piaţă, ele vor fi prezente prin intermediul altor companii cu care noi ne aflăm acum în negocieri. Decizia de restrângere a activităţii s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă a nivelului de taxare." a declarat doctorul Mihai Bundoi.
"Mai concret, perioada foarte lungă de timp în care listele de compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preţurile impuse la nivel minim european, referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite şi compensate a unor produse care, deşi nu se află la dispoziţia reală a pacienţilor, au avut ca efect introducerea coplăţii suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 340 - 360 de zile şi în final taxa claw-back au făcut ca această decizie să fie luată', a mai explicat Mihai Bundoi.
Pentru viitor, compania lucrează la un nou model de desfăşurare a activităţii în România, cu atât mai mult cu cât programul înregistrării de noi produse originale este şi rămâne în plină desfăşurare, iar unele produse deja înregistrate se aşteaptă să fie integrate în lista de gratuite şi compensate la momentul republicării ei.
Guvernul s-a întrunit, joi, într-o şedinţă de urgenţă de la ora 15.00. Tema discuţiilor este situaţia medicamentelor pentru bolnavii de cancer.
Scandalul medicamentelor pentru bolnavii de cancer a fost dezbătut şi în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, de miercuri seară. Întrebat de Mihai Gâdea despre lipsa cantităţilor necesare de morfină pentru tratarea pacienţilor, şeful CNAS, Lucian Duţă, a explicat că "singurei firme care făcea importul de morfină în România, nu i-a mai convenit să stea în ţara noastră în actualele condiţii de piaţă".
Citeşte şi:
Surse: Guvernul alocă 750.000 lei pentru medicamente necesare bolnavilor de cancer
Preşedintele CNAS: Firmele farmaceutice şantajează statul român
Şedinţă de urgenţă la Guvern. Tema discuţiilor: situaţia medicamentelor pentru bolnavii de cancer