Antena 3 CNN Actualitate Băncile care vor finanţa firme cu activităţi ilegale riscă să fie anchetate | Directiva Comisiei Europene

Băncile care vor finanţa firme cu activităţi ilegale riscă să fie anchetate | Directiva Comisiei Europene

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 22:30 03 Iun 2023 Modificat la 22:30 03 Iun 2023

Potrivit directivei votată de Parlamentul European, băncile vor avea obligația să verifice companiile cu care lucrează dacă au probleme cu exploatarea prin muncă sau sunt asociate cu tăieri ilegale sau cu orice astfel de infracțiune. În caz contrar băncile vor avea de asemenea probleme și ar trebui să fie și ele anchetate.

Mai exact, în noua legislație europeană sunt vizate:

  • 9.400 de companii cu peste 500 de angajați și o cifră de afaceri netă de 150 de milioane EUR la nivel mondial;
  • 3.400 de întreprinderi din sectoare cu impact ridicat (de la textile la agricultură și minerit) care au peste 250 de angajați și o cifră de afaceri netă de 40 de milioane EUR la nivel mondial. 

Întrebat dacă această directiva va fi aplicată, profesorul Mircea Coşea a spus: 

"Nu, nu cred. Ca să fiu sincer, sunt destul de sceptic în legătură cu astfel de directive care vizează lucruri care sunt inacceptabile pentru mersul actual al economiei mondiale și al relațiilor politice la nivelul Uniunii Europene. Această directivă, ca să mergem pe istorie, a fost planificată și până la urmă a ieșit ca un fel de reacție a Uniunii Europene la afacerea Qatar, care este o afacere îngrozitor de urâtă pentru Uniunea Europeană și trebuia venit cu ceva.

Punerea în practică a aceste directive este extrem de complicate. Știți dacă există în lumea asta vreo bancă mare, importantă care să nu aibă o participare masivă a corporațiilor în capitalul său în condițiile astea, credeți că băncile vor începe ca să controleze ceea ce fac corporațiile când sunt de fac frații gemeni obținerea de profit?

A apărut acum un studiu care este o reluare a unei lucrări foarte importante din 2007 la Bruxelles a părut acest studiu care arată că la Bruxelles există 800 de societăți de loving înregistrate ale marilor companii.

Vedeți că aceste societăți nu vor interveni într-un fel de fel de tertipuri pentru a putea să aplatizeze efectele acestei hai să spunem, ordonanțe, că altceva nu este până la urmă.

Vă amintiți că acum 4 ani de zile, de fapt 3 ani și ceva, OCD-ul a bătut o tobă, că se auzea în toată lumea conform căruia 127 de țări a fost de acord să se impoziteze cu 15% profitul creat pe sub suprafața națională în care acționează corporațiile.

Ați auzit că s-a aplicat undeva așa ceva? Nu au fost niște, au fost niște încercări mai aproape de noi, prin Slovenia, între unii și în Cehia s-a dar s-a revenit. Lucrurile nu au mers mai departe.

În lumea de astăzi în schimbările masive pe care modelul economic mondial îl suferă în momentul de față, corporațiile nu-și pierd rolul pe care l-au avut.

Din contră, au un rol din ce în ce mai mare. Își schimbă numai sfera de activitate, trec dintr-o parte într-alta, de la energie trac de far la farmacie, de la farmacie trec la armament. Dar corporațiile sunt încă actorul principal alea modelului pe care lumea îl are de câțiva ani de zile, care se numea în model neo liberal, win-win și acuma se transformă, încercăm să facă o relocalizare. Dar relocalizarea nu înseamnă decât creșterea importanței acestor societăți.

Deci, cred că lupta Uniunii Europene cu acest folos nu este egală și nu cred că se va obține mare lucru. Când facem o comisie, înseamnă că n-am făcut nimic", a spus Mircea Coşea la Antena 3 CNN. 

×
x close