La 10 mai 1866, Carol I devenea domnitor al României. Tot la 10 mai, dar în 1881, România devenea regat. Românii au sărbătorit ziua naţională a României pe 10 mai din 1867 până în 1947.
În avanpremiera zilei de mâine, în care sărbătorim Ziua Regalităţii, Cristina Ţopescu a difuzat în emisiunea Dincolo de Ştiri un fragment din interviul „Nimic fără Dumnezeu” realizat cu familia regală.
„Monarhia rămâne un subiect extrem de delicat şi deschis pentru poporul român", a apreciat Codrin Ştefănescu, invitat în emisiunea
Dincolo de Ştiri.
Potrivit Biroului de presă al Regelui Mihai I, "anul acesta este prima sărbătoare naţională de 10 mai, din 1947 încoace".
"României i-au trebuit 67 de ani şi 112 zile pentru a reveni la sărbătoarea naţională de 10 Mai. Evenimentul, devenit tradiţie, va aduce împreună şase mii de invitaţi, din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova, printre care personalităţi ale autorităţii politice centrale şi locale, personalităţi ale mediilor academic, cultural, ştiintific şi politic, personalităţi ale societăţii civile şi mediului de afaceri, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai clerului", se arată în comunicat.
Evenimentele de Ziua Regalităţii au fost organizate de joi până duminică şi au inclus conferirea înaltului patronaj unor proiecte educaţionale şi culturale din România, oferirea, în numele Regelui Mihai I, a certificatului de furnizor al Casei Regale unor companii comerciale din România, un concert susţinut de Corul Regal, intitulat "Nihil Sine Deo", sub bagheta dirijorului Eduard Dinu, lansarea albumului "10 Mai. Casa Regală a României în cronici radiofonice (1930-1944)", un dineu oficial şi competiţia sportivă "Cupa Regelui la Oină", organizată de Federaţia Română de Oină, care se află sub înaltul patronaj al Regelui Mihai.
Camera Deputaţilor a decis, în luna aprilie, ca 10 mai să fie zi de sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice - începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.