Antena 3 CNN Actualitate Din secretele "contractului" Freedom House - Ministerul Justiţiei

Din secretele "contractului" Freedom House - Ministerul Justiţiei

Din secretele "contractului" Freedom House - Ministerul Justiţiei
25 Oct 2007   •   11:01

Freedom House a obţinut auditul care verifica activitatea Parchetului Naţional Anticorupţie în 2005, pe baza relaţiei dintre şefa ONG-ului, Cristina Guseth şi fostul ministru de Justiţie Monica Macovei. Ziariştii de la ?Jurnalul Naţional? prezintă în exclusivitate în numărul de joi detalii din nota de control a ministerului Justiţiei legată de auditarea Strategiei Naţionale Anticorupţie. În urmă cu doi ani, Ministerul Justiţiei a invitat mai multe organizaţii neguvernamentale să participe la licitaţia organizată pentru realizarea auditului rezultatelor şi impactului generate de Strategia Naţională Anticorupţie 2001-2004.

Singura care a răspuns solicitării a fost Freedom House. Numai că nota de control a Ministerului Justiţiei arată că organizaţia a depus oferta înainte ca faxul oficial de la minister să fie transmis.

Potrivit notei de control prezentate de jurnaliştii de la ?Jurnalul Naţional?, invitaţiile au fost făcute în data de 10 ianuarie 2005, ora 13.47. Oferta făcută de Freedom House a fost înregistrată însă la minister cu aproape patru ore înainte.

Potrivit actului de control, nereguli s-au observat şi în oferta făcută de Freedom House pentru achiziţionarea proiectului de audit. CV-urile experţilor care urmau să preia proiectul nu erau complete.

Actualul ministru Tudor Chiuariu a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acuzând mai mulţi angajaţi ai ministerului şi ai Freedom House pentru uz de fals. Liderul Freedom House România, Cristina Guseth, susţine însă că documentele la care se face referire în nota de control a ministerului sunt falsuri.

Ancheta prezentată în ?Jurnalul Naţional? mai face referire şi la un eventual fals în acte: Cristina Guseth ar fi semnat actele şi oferta pentru auditul comandat de Ministerul Justiţiei în 2005, în numele Freedom House folosindu-se de o procură din partea organizaţiei Freedom House America. Însă procura respectivă, precizează nota de control, făcea referire la dreptul de semnătură doar pentru documente bancare.

Auditul realizat de Freedom House a dus la schimbarea de către ministrul de atunci, Monica Macovei, a conducerii fostului Parchet Naţional Anticorupţie şi la instalarea echipei conduse de procurorul-şef Daniel Morar DNA.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close