Antena 3 CNN Actualitate Din nou inundaţii. România nu va scăpa de furia apelor nici în 2008

Din nou inundaţii. România nu va scăpa de furia apelor nici în 2008

Din nou inundaţii. România nu va scăpa de furia apelor nici în 2008
08 Apr 2008   •   08:44

Hidrologii avertizează că România se va confrunta şi în 2008 cu inundaţii. Se pare că autorităţile nu au învăţat nimic din experienţele trecutului, dat fiind faptul că hărţile antiinundaţii, pe baza cărora primarii vor evacua populaţia, sunt mai vechi de 30 de ani. Apele unor râuri vor depăşi cotele de normale în aprilie, totul din cauza topirii zăpezii şi a precipitaţiilor abundente. Pericolul cel mai mare va fi la deal şi la munte. Acolo se vor produce viituri puternice într-o perioadă scurtă.

Autorităţile nu pot preciza unde vor avea loc aceste inundaţii, întrucât hărţile de inundabilitate existente conţin informaţii de dinaintea anului 1970. În acest caz, edilii vor trebui să se bazeze pe datele şi pe evenimentele istorice petrecute în localitate şi să apeleze la bătrânii locului în caz de inundaţii, a declarat pentru ?Cotidianul? directorul Institutului Naţional de Hidrologie, Petre Stanciu.

Nici măcar hărţile realizate de Inspectoratele Judeţene de Urgenţă nu vor fi de folos. Datele care au stat la elaborarea acestora sunt cele de dinaintea ultimelor valuri de inundaţii, a mai precizat Stanciu.

În replică, Lucia Varga, secretarul de stat din Ministerului Mediului, promite că până la sfârşitul lui 2008, România va beneficia de o nouă cartografiere a zonelor inundabile.

Aceeaşi persoană ne asigură că ţara noastră va avea şi un nou Atlas Cadastral. Utilizându-l, cei interesaţi vor avea voie să consulte la primăria localităţii de domiciliu planurile cu zonele ce prezintă risc crescut de inundaţii.

Potivit legislaţiei actuale, toţi cei care deţin case în zone cu risc crescut de inundaţii sunt obligaţi să-şi asigure locuinţa sau să dea o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze că îşi asumă toate riscurile în cazul în care sunt afectaţi de inundaţii.

ROMÂNIA NU VA SCĂPA DE INUNDAŢII NICI ÎN 2008:

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close