Cum poate fi oprit Iranul?
Nikolai Zlobin a plecat, în comentariul său, de la discursul lui Vladimir Putin, care a criticat dur în repetate rânduri poziţia unor state faţă de programul nuclear iranian. Fără să arate cu degetul spre cineva, liderul de la Kremlin şi-a exprimat dezacordul faţă de extinderea infrastructurii militare a NATO către graniţele Rusiei şi faţă de politica de înarmare a Statelor Unite, dusă sub pretextul luptei împotriva ?axei răului?. ?Americanii pot declanşa oricând o operaţie militară împotriva Iranului. Dacă acest lucru se va întâmpla, statele din regiune se pot trezi cu multe probleme. Putin şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aceste tensiuni care pot degenera într-o conflagraţie regională, Rusia fiind foarte aproape de Iran. Totuşi, cred că principala preocupare a preşedintelui ar trebui să fie legată de comportamentul Iranului care continuă să ignore deciziile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi ale Consiliului de Securitate al ONU?, spune Zlobin.
Declaraţii populiste
Consider că problema iraniană decurge din efortul conducerii Iranului de a transforma acest stat într-o putere regională. Iranul este o ţară bine dezvoltată tehnologic, cu o populaţie educată. Prin urmare, ei se supără când nimeni nu-i bagă în seamă, iar fabricarea unei bombe atomice, în concepţia lor, le va asigura intrarea în clubul marilor puteri. Din păcate, declaraţiile oficialilor de la Teheran sunt făcute exclusiv în scopuri populiste.
Trebuie să contăm mai mult pe vecinii Iranului. Fiind îngrijorate de ambiţiile conducerii de la Teheran, statele din regiune ar putea fi unificate într-o coaliţie anti-iraniană. Altă opţiune ar fi exercitarea unor presiuni asupra societăţii civile din Iran. Trebuie să-i convingem pe oamenii de acolo că încercarea cu orice preţ de a fabrica o bombă nucleară duce spre izolare internaţională, nu invers. Cu siguranţă, aceste măsuri ar fi mult mai productive decât, să zicem, bombardarea de către aviaţia americană a unităţilor nucleare sau a căilor de comunicaţii din Iran. Din păcate, americanii, în loc să procedeze aşa, ameninţă în continuare cu forţa militară?, subliniază expertul.
Invadarea Iranului ar aduce alte trupe lângă graniţele Rusiei
Dar lucrurile par să continue pe această pantă. Luna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluţia 1803. Aceasta limitează schimburile comerciale ale Iranului, însă utilizarea forţei militare este exclusă. Teheranului i-au fost acordate 90 de zile pentru îndeplinirea prevederilor rezoluţiei. Comentând atitudinea Moscovei în acest context, directorul programelor pentru Rusia şi Asia din cadrul Institutului de Securitate Mondială al SUA susţine că Federaţia Rusă trebuie să ajungă la o colaborare mai strânsă cu Statele Unite. ?În acelaşi timp, Moscova sprijină introducerea unor sancţiuni economice împotriva Iranului, în efortul de a evita aplicarea unei soluţii militare. Prezenţa unor forţe militare străine în apropiere de graniţele Rusiei nu va sluji interesul ei naţional?, este de părere Zlobin.
Arabia la Zi