În prezent, se află în atenţia Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a DNA şi a DIICOT.
În ultimii 10 ani, Traian Băsescu a fost implicat în nu mai puţin de 68 de dosare penale. 60 dintre ele au fost închise.În urmă cu aproape un an, mai exact in februarie 2014, Traian Băsescu îşi pregătea terenul pentru când nu va mai fi preşedinte. Cu zeci de dosare penale pe numele său, fostul preşedinte îşi dădea seama, că odată rămas fără imunitate, va trebui să răspundă în justiţie pentru faptele sale.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 2004 până în 2014, Băsescu a făcut obiectul a 68 de dosare penale. Mare parte dintre acestea au fost clasate. Rămân însă în continuare opt cauze în care fostul şef al statului este acuzat de diverse infracţiuni, cum ar fi cele de ameninţare şi şantaj, din dosarul intentat de senatoarea PSD, Gabriela Firea.
În acest moment, există un dosar pe rol, la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. La Direcţia Naţională Anticorpuţie - unu, la Parchetul General, secţia de urmărire penală şi criminalistică - unu, iar la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cinci dosare.
Traian Băsescu a negat însă întotdeauna că vreuna dintre plângerile penale formulate pe numele său ar fi întemeiate. În ultima conferinţă de presă ca preşedinte al României, el a declarat că va merge în faţa procurorilor, dacă va fi chemat.
Dosarele penale în care apare numele lui Traian Băsescu vizează perioada în care acesta a deţinut funcţiile de primar general al Capitalei, ulterior, de preşedinte. În noiembrie anul trecut, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, declara, că va avea în vedere şi "o posibilă redeschidere a dosarului "Flota".