Antena 3 CNN Actualitate DIICOT a deschis o anchetă cu privire la azilul din Bărdeşti unde oamenii erau închişi în beci

DIICOT a deschis o anchetă cu privire la azilul din Bărdeşti unde oamenii erau închişi în beci

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 09:55 28 Iul 2023 Modificat la 09:55 28 Iul 2023
azil bardesti mures
DIICOT a deschis o anchetă cu privire la azilul din Bărdeşti unde oamenii erau închişi în beci Sursa foto: Antena 3 CNN

Biroul Informare al DIICOT anunță că procurorii au fost sesizați de către Prefectura Mureș cu privire la situația înregistrată la centrul din localitatea Bărdești.

Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, pentru stabilirea situației de fapt și de drept.

Citeşte şi: ”Era piele și os, era acoperită de muște! Poarta era închisă cu un lanț gros și un lacăt”. Ce au găsit anchetatorii la centrul groazei din Mureș

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au făcut, joi, o vizită neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș, după ce au primit numeroase sesizări.

"Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de el", spuneau reprezentanții CRJ într-un comunicat de presă.

Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, reprezentanții CRJ au mai găsit o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului.

Când părea că au descoperit întregul calvar prin care au trecut oamenii la acel centru, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, reprezentanții CRJ au mai identificat o cameră în spatele bucătăriei. Camera nu avea clanță, iar pe ușă era un afiș pe care scria "Materiale de construcții".

Pe acelaşi subiect: S-a aflat cine este fondatorul asociației ce administrează centrul groazei din Mureș: ”Imaginile sunt vechi, iar știrile sunt false!”

"Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane. Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor", se mai arăta în comunicatul citat.

După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis.

Licența Centrului din Bărdești, județul Mureș, a fost retrasă, spunea, joi seara, prefectul județului, Mara Togănel. 13 persoane au fost duse la spital și 17 au fost relocate.

×
x close