Antena 3 CNN Actualitate Diferenţele dintre Paştele catolic şi cel ortodox

Diferenţele dintre Paştele catolic şi cel ortodox

Diferenţele dintre Paştele catolic şi cel ortodox
09 Apr 2007   •   09:32

O dată la câţiva ani Paştele este sărbătorit în aceeaşi zi atât de catolici cât şi de ortodocşi. Asta pentru că cele două biserici calculează data învierii Mântuitorului Iisus după două calendare diferite. De-a lungul timpului au existat mai multe încercări de sincronizare a datelor, toate însă soldate cu eşecuri.

Cele două biserici creştine folosesc două calendare diferite, începând din anul 1582 când biserica apuseană catolică a trecut la calendarul Gregorian, pe când răsăritenii ortodocşi au rămas la calendarul Iulian. Calculele celor două momente celeste sunt şi ele diferite, apusenii bazaţi pe luna plină ecleziastică, pe când răsăritenii observă luna plină astronomică, la fel cum privesc şi data reală a echinoxului, în timp ce catolicii se bazează pe o dată fixă calculată din vreme pentru echinox.

Luna plină ecleziastică, în acest context, este calculată din vreme conform unor tabele bisericeşti, datele fiind prestabilite cu mult înainte. Ortodocşii, în schimb, urmează luna plină pascală, care este la o dată calculată pe baza observaţiilor astronomice. O primă încercare de uniformizare a datei serbării Paştelui în toată lumea creştină a avut loc în anul 325, la iniţiativa împăratului Constantin cel Mare. Atunci primul Sinod ecumenic desfăşurat la Niceea a adoptat practica bazată pe calculul datei Paştelui care se reducea la următoarele norme: Paştele se va serba întotdeauna în prima duminică cu lună plină de după echinocţiul de primăvara; când prima lună plină de după echinocţiul de primavară cade duminica, Paştele va fi serbat în duminica următoare.

De-a lungul timpului au existat şi alte încercări de a ?sincroniza" Paştele. Una din cele mai semnificative a fost Consiliul Bisericilor de la Aleppo (Siria) din 1997, unde s-a convenit ca echinoxul să fie recunoscut în funcţie de observaţiile astronomice luând în consideraţie meridianul de la Ierusalim, unde de fapt a avut loc Învierea. Dar până acum nu s-a dat curs acestei înţelegeri.

Diferenţa dintre sărbătoarea Paştilor nu are, deci, o bază teologică serioasă, ci este mai mult un efect al diferitelor tradiţii urmate de cele două ramuri ale creştinătăţii. Dacă în acest an catolicii şi ortodocşii sărbătoresc împreună Învierea lui Iisus, în 2008 Paştele catolic va fi sărbătorit pe 23 martie, iar cel ortodox pe 27 aprilile.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close