Diferenţa de dezvoltare, economică şi socială, dintre Capitală şi celalte regiuni de dezvoltare va fi din ce în ce mai mare în anii următori. În 2005, de exemplu, un sucevean avea un salariu mediu net de 663 de lei, iar un bucureştean lua, în medie, 977 de lei. Diferenţa era de 314 lei. În 2011, în schimb, diferenţa va ajunge la 888 lei. Adică un bucureştean va lua cu mai mult de 50% mai mulţi bani decât un sucevean, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză.
De altfel, regiunea de Nord-Est a ţării este cea mai săracă din Uniunea Europeană, iar şansele ca ea să se dezvolte în viitor sunt extrem de mici. Moldova va ajunge să aibă, în 2011, un PIB pe cap de locuitor chiar mai mic faţă de cel din urmă cu trei ani. Această problemă este una extrem de serioasă în ceea ce priveşte dezvoltarea României în următorii ani, atrag atenţia specialiştii români, dar mai ales cei străini. Decalajele mari dintre cele două regiuni vor duce la migrări ale populaţiei sărace în zone mai bogate.
De asemenea, este posibil să apară chiar conflicte sociale alimentate tocmai de aceste diferenţe din ce în ce mai vizibile, susţin specialiştii citaţi de jurnaliştii de la Gândul. Asimilarea fondurilor UE şi atragerea de investiţii străine cum ar fi industria auto, de exemplu ar putea reduce diferenţa mare în ceea ce priveşte calitatea vieţii dintre regiuni.
Antena3