Loboda este recunoscuta sub trei forme: roșie, galbenă și verde și se poate consuma în salate, sote-uri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E si K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene și mamare, în afecțiuni dermatologice, în bronșite astmatiforme sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale.
O plantă bogată în calciu, fier, acid folic, vitamina E si K, loboda este numită de francezi mătura stomacului. De asemenea loboda este bogata și în acid oxalic, care ajută la absorbția calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Substanțele fitochimice și clorofila pe care le conține loboda au rol anti-cancerigen, de reglare hormonală și o compoziție apropiată de cea a sângelui uman. Loboda este așadar un tonifiant excelent al întregului organism, însa, în mod special pentru sânge, ficat și colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote și-n ciorbe de zarzavat.
Urzicile pot fi considerate atât aliment, cât și plante medicinale
Urzicile nu trebuie nici ele uitate pentru că sunt un tonifiant general extraordinar. Prin conținutul lor bogat în aminoacizi esențiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu și în special clorofilă, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât și plante medicinale. Astfel, este cunoscută folosirea urzicilor în afecțiuni hematologice (combat anemia), afecțiuni respiratorii (deschid căile respiratorii, reduc tusea și reduc și fluidifică mucusul bronho-pulmonar), combat constipația prin stimularea digestiei, au acțiune hipoglicemiantă (scad glicemia) și acționează pozitiv în afecțiunile dermatologice (eczeme, mătreață).
Și toate aceste beneficii obținute în urma unui program alimentar bazat pe verdețuri de primăvară se explică practic prin creșterea cantității de vitamine și minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, mențin oasele puternice, ajută digestia și reduc greutatea corporală la normal.