"Cam 40 - 60 la sută din toate tipurile de cancer pot fi prevenite prin măsuri faţă de viaţa pe care o ducem zi de zi", susţine conferenţiar doctor Monica Dragomir, şef de secţie la Institutul Oncologic Bucureşti. Dieta e cea mai importantă componentă a prevenţiei. Mâncărurile grase şi prăjelile bombardează organismul cu substanţe cancerigene.
"Legume, fructe, vegetale în proporţie de 70 la sută, carnea să reprezinte doar 30 la sută din regimul alimentar", a declarat Monica Dragomir. De asemenea, alcoolul în exces duce la cancer faringian, laringian, esofagian şi al cavităţii bucale.
Totuşi, medicii ne dau voie să bem cu măsură fie un pahar de bere, fie unul de vin sau puţină tărie. În schimb, trebuie să uităm complet de ţigări. Cancerul pulmonar e cel mai agresiv dintre toate aceste boli.
Monica Dragomir a continuat precizând că "tot ceea ce este colorat şi frumos ambalat pe piaţă" este de asemenea interzis. Cel mai bine este să facem cât mai des mişcare, minimum 30 de minute pe zi. Există o soluţie şi pentru cei care nu au timp pentru a face mişcare. Astfel, pot fi de folos chiar şi activităţile zilnice ca plimbarea, cumpărăturile fără maşină sau curăţenia casei.
Obezitatea este poate cel mai mare factor de risc pentru apariţia cancerului. De aceea, trebuie să avem tot timpul grijă de organismul nostru. Fluctuaţiile în greutate nu fac deloc bine de asemenea este necesară meţinerea unei greutăţi corporale cu varianţii de maximum 5 kilograme pe tot parcursul vieţii.
Anual, peste 70 de mii români se îmbolnăvesc de cancer. În jur de 30 de mii pot rămâne sănătoşi dacă urmează aceste sfaturile simple ale medicilor.
Observator